IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тбилиси и Москва подписаха споразумение в Женева за членството на Русия в СТО

Компромисен вариант за международни наблюдатели на сухопътните гранични участъци, контролиращи превоза на стоки, удовлетвори и двете страни

17:38 | 09.11.11 г.
Тбилиси и Москва подписаха споразумение в Женева за членството на Русия в СТО

Русия и Грузия подписаха днес в швейцарския град Женева споразумение за присъединяването на Русия в Световната търговска организация (СТО), съобщи Ройтерс, като се позова на грузински дипломат.

„Двустранното споразумение е подписано“, цитира агенцията представителя на Грузия в СТО Зураб Чяберашвили.

Впоследствие ръководителят на руската делегация на преговорите за членство в световната организация Максим Медведков, директор на департамента за търговски преговори в руското министерство на икономическото развитие, потвърди новината пред агенция ПРАЙМ.

В хода на преговорите Русия и Грузия се споразумяха за компромисен вариант на споразумение, разработен с посредничеството на Швейцария.

Документът предвижда разполагане на международни наблюдатели на сухопътните гранични участъци, които ще контролират превоза на стоки. Конкретният текст бе съгласуван от двете страни в събота.

Русия се опитва да стане член на СТО от 1993 г. В края на април Грузия напусна преговорния процес за членството на Русия в организацията, протестирайки срещу нареждането на руския президент за сваляне на икономическите санкции спрямо Абхазия и Южна Осетия.

След 5-дневна война през август 2008 г. и признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Русия Грузия прекъсна дипломатическите отношения със северната си съседка и обяви Абхазия и Южна Осетия за окупирани територии.

Преговорите между двете страни за членството на Русия в СТО бяха подновени през март тази година с посредничеството на Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още