IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подкрепи кандидатурата на Русия за членство в СТО

Кремъл може да получи зелена светлина за членство до края на годината, след като опитва да се присъедини от 1993 г.

12:07 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС подкрепи кандидатурата на Русия за членство в СТО

Европейският съюз (ЕС) подкрепи кандидатурата на Русия за членство в Световната търговска организация (СТО) посочвайки, че приемането на страната до края на 2011 г. все още е възможно, съобщава Bloomberg.

ЕС обяви, че е постигнато споразумение за регулациите в автомобилния сектор. През 2005 г. Русия въведе преференциални вносни мита за чуждестранни компании, които сглобяват автомобили в страната и използват по-голямо количество местно произведени части. 

„Постигнахме споразумение по последния нерешен двустранен проблем и това отваря пътя пред Русия да се присъедини към организацията до края на тази година“, посочва европейският комисар за търговията Карл де Гухт. „Споразумението ще защити европейските работни места в автомобилния сектор, както и в индустрията за производство на автомобилни части“. 

Русия, последната голяма икономика извън СТО, се опитва да се присъедини към организацията от 1993 г. В това отношение Москва бие рекорда на Китай, който прекара в чакалнята на глобалния търговски арбитър цели 15 години.

Сега единствената пречка пред Кремъл остава Грузия - членка на СТО, която води 5-дневна война с Русия през 2008 г.

„Последните икономически пречки по пътя на Русия към СТО са преодолени“, казва Ярослава Лисоволик, стратегически директор на Deutsche Bank AG в Москва. „Русия никога не е била по-близо до приемането си в СТО“.

Миналата година Вашингтон заяви, че е договорил повечето детайли, необходими за приемането на Русия в СТО. При посещението си в Москва през март щатският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ „силно подкрепят“ кандидатурата на Русия. Въпреки това щатският конгрес все още не е отменил закон от времето на Студената война, ограничаващ търговията с Русия.

„Последният кръг от преговори между Русия и Грузия не се оказа достатъчен за преодоляване на различията“, заяви на 20 октомври грузинският заместник външния министър Сергей Капанадзе. Кавказката република блокира членството на Москва в СТО поради спор за контрола над митнически пунктове в отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия.

Преговорите, които се провеждат в Женева с посредничеството на Швейцария, ще бъдат подновени в началото на следващата седмица.

САЩ и Европа не трябва „да се крият“ зад Грузия в опитите си да забавят членството на Русия в СТО, заяви на 6 октомври руският премиер Владимир Путин. Преговорите могат да приключат до края на годината, като оставащите пречки са „чисто политически“, допълва той.

Подкрепата на ЕС означава, че Русия може да приключи преговорите с Грузия навреме, за да се присъедини към СТО на срещата на организацията през декември, посочва Лисоволик. „Несигурността около Грузия остава, но сега може да се надяваме, че здравият разум ще надделее“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още