IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 18 години Русия е на път да се присъедини към СТО с благословията на Грузия

Грузия вчера се съгласи с предложението на Швейцария за компромис между позициите на Кремъл и Тбилиси, като Русия ще даде отговор до няколко дни

11:22 | 28.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
След 18 години Русия е на път да се присъедини към СТО с благословията на Грузия

След 18 години на преговори Русия е на път да се присъедини към Световната търговска организация (СТО) през декември, след като вчера Грузия се съгласи с предложението на Швейцария за компромис между позициите на Кремъл и Тбилиси, съобщава Bloomberg.

Русия - най-голямата икономика, която все още не е член на световния търговски арбитър - ще има нужда от „няколко дни, за да даде своя отговор на предложения план“, заяви ръководителят на преговорите от руска страна Максим Медведиков. На последния кръг от преговорите Грузия и Русия се договориха по „почти всички различия“, съобщава СТО в изявление, публикувано днес.

Русия, се опитва да се присъедини към организацията от 1993 г. В това отношение Москва бие рекорда на Китай, който прекара в чакалнята на търговската организация цели 15 години.

След като миналата седмица Европейският съюз (ЕС) подкрепи кандидатурата на Русия, единствената страна, която все още предстои да даде благословията си остава Грузия - членка на СТО, която води 5-дневна война с Русия през 2008 г.

Кавказката република блокира членството на Москва в СТО поради спор за контрола над митнически пунктове в отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия.

„Руската федерация може да стане член на СТО, при условие че се съгласи на предложението“, се посочва в изявление на грузинското правителство. Тбилиси посочва, че е „напълно наясно, че тези разговори не са форумът, на който да бъде разрешен проблемът с незаконната окупация на 20% от грузинската територия от руските военни“.

Миналата година Вашингтон заяви, че е договорил повечето детайли, необходими за приемането на Русия в СТО. При посещението си в Москва през март щатският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ „силно подкрепят“ кандидатурата на Русия. Въпреки това щатският конгрес все още не е отменил закон от времето на Студената война, ограничаващ търговията с Русия.

САЩ и Европа не трябва „да се крият“ зад Грузия в опитите си да забавят членството на Русия в СТО, заяви на 6 октомври руският премиер Владимир Путин. Преговорите могат да приключат до края на годината, като оставащите пречки са „чисто политически“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
В момента Западът има нужда Русия да е в СТО , а не самата Русия и номерата с Грузия са просто да се запази приличие пред собствената публика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Стара китайска поговорка казва: "Ако стоиш достатъчно дълго време на брега на реката, то няма начин да не видиш как по нея се носи трупът на врага ти!"Дойде време срещу някой лев да предлагат на Русия, а тя да се чуди дали да приеме... :lol: Може скоро и в ЕС и НАТО да я поканят, хем заедно с Китай и Бразилия... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още