IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в десятката на развиващите се дестинации за приключенски туризъм

Американската асоциацията за приключенски туризъм ни класира на шесто място в класацията си за 2010 г.

10:25 | 13.01.12 г. 2
<p>
	От организацията описват България като подходяща и за зимен, и за летен туризъм, с акцент върху планините.<em> Снимка: БТА</em></p>

От организацията описват България като подходяща и за зимен, и за летен туризъм, с акцент върху планините. Снимка: БТА

България е била шестата най-добра от общо десет развиващи се дестинации в световен план за приключенски туризъм през 2010 г. според класация на Асоциацията за приключенски туризъм на САЩ.

Страната ни е описана като подходяща за туризъм и през зимата, и през лятото. Oт организацията акцентират върху българските планини, които са подходящи за алпинизъм, както и върху веломаршрутите с обща дължина над 1 200 км.

Асоциацията допълва, че страната ни е богата на древни руини от тракийско и римско време, както и на много други културни, исторически и архитектурни паметници.

Резултатите в класацията обобщават отговорите на 315 туроператори, журналисти, хотелиери и експерти, посочва списанието.

Държавите в класацията са подреждани според 10 фактора, сред които са устойчиво развитие, безопасност и сигурност, здравеопазване, природни ресурси, културни ресурси и инфраструктура.

Лидер в класацията на държавите от категорията на развиващите се дестинации е Израел. Страната е заемала втората позиция в класацията за 2009 г., но е успяла да измести Словакия.

От развитите дестинации най-добра за приключенски туризъм е Швейцария. Следват я Исландия, Нова Зеландия, Канада, Германия, Швеция, Ирландия, Норвегия, Финландия и Австрия.

Вижте кои са останалите девет развиващи се топ дестинации за приключенски туризъм

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pana_bg
преди 12 години
Че той животът в България си е едно екстремно приключение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Предполагам само за партийно-назначени предприемачи е необходимо да се обяснява, че "приключенски туризъм" през зимата няма нищо общо с налични километри писти и леглова база (което е основната цел в поправката, която беше приета на първо четене вчера). Тук става дума за по-рядък и скъп продукт - възможността да практикуваш зимни спортове в условия на разнообразна и запазена природа.В България има хора от бранша, които осъзнават това (http://***.capital.bg/1741320), но са прекалено малко. Но така е: и в развитите икономики исторически се е наложило да започнат да разрушават даденостите, преди да успеят да ги оценят. Нашият проблем е двустраннен: не се учим от чуждия опит и имаме по-ограничен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още