IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи рейтинга на ЕИФС

Фондът може да си върне максималния кредитен рейтинг, ако получи допълнителни гаранции, посочват от рейтинговата агенция

21:31 | 16.01.12 г. 1
Standard & Poor's понижи рейтинга на ЕИФС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи с една степен максималния кредитен рейтинг на временния спасителен фонд за еврозоната – Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) – до АА+ от ААА, съобщи ВВС.

Рейтингът на ЕИФС се базира на рейтингите на държавите, които го гарантират. Понижаването на кредитните рейтинги на Франция и Австрия в петък означава, че те не могат в достатъчна степен да гарантират задържането на максималния кредитен рейтинг на фонда.

Понижаването може да се отрази на възможностите на ЕИФС да привлича евтино финансиране, с което осигурява средства за Ирландия и Португалия според програмата на Европейския съюз и Международния валутен фонд за подпомагане на двете държави.

Краткосрочният кредитен рейтинг на фонда е потвърден на ниво А-1+, съобщава РИА Новости.

Прогнозата по дългосрочния кредитен рейтинг е „в развитие“, което означава, че рейтингът може да бъде както повишен, така и понижен през следващите 2 години. От Standard & Poor`s посочват, че ЕИФС може да си върне максималния кредитен рейтинг, ако получи допълнителни гаранции.

„Понижаването на рейтинга с една степен няма да намали обема на фонда от 440 млрд. евро. ЕИФС разполага с ресурси, за да обслужва текущите си задължения“, коментира главният изпълнителен директор на фонда Клаус Реглинг, цитиран от AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
ХА... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още