IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината на дракона вещае повратна точка за финансовите пазари

Фън шуй индексът на инвестиционната компания CLSA сочи застой до средата на 2012 г. и оживление от август

14:26 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Годината на дракона вещае повратна точка за финансовите пазари

Инвеститорите едва ли ще постигнат огнена възвръщаемост в годината на дракона (по китайския календар), която започва на 23 януари, пише BBC.

Според индекс, базиран на фън шуй философията и публикуван ежегодно от инвестиционната компания CLSA, фондовите пазари ще са в застой през първата половина на годината.

Индексът предвижда, че пазарите ще наберат скорост през август, както и цялостно добро представяне за секторите на недвижимостите, туризма и циментовата индустрия.

Фън шуй е китайската система за преследване на късмета чрез подреждане на предметите и предсказване на успеха чрез дати и традиционни китайски текстове.

„В китайската история появата на дракон е предвестник на значими събития и ние мислим, че тази година ще видим точка на пречупване на финансовите пазари“, казва Филип Чоу, иначе анализатор на за сектора на транспорта, който обаче се изявява и като фън шуй експерта на компанията.

Фън шуй, което се превежда като вятър и вода, има голям брой последователи в Азия и много компании се съобразяват с принципите му, когато проектират сградите и офисите си в преследване на благосъстояние и позитивна енергия.

Пазарите бяха изключително нестабилни през 2011 – годината на заека, казва Чоу и очаква през 2012 г. инвеститорите да са по-малко предпазливи.

„Заекът оправда репутацията си. Той е страхлив и лесно се плаши. Миналата година се скри в дупката си и не се подаде“, обяснява експертът.

Годината на дракона ще е добра за родените под знаците на плъха, тигъра, заека и маймуната, докато кравите и кучетата трябва да внимават, се посочва в доклада на CLSA.

Компаниите, свързани с водата и земята, каквито са туризмът, транспортът, недвижимостите и селското стопанство ще се представят добре, докато на другия полюс ще бъдат „огнени“ сектори като петрол, химия, телекомуникации и комунални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още