IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес заплаши с национализация банките

Ако не можете да финансирате дребните фермери, предайте ни вашата банка, обърна се към голяма кредитна институция венецуелският президент

10:16 | 30.01.12 г. 9
<p>
	Уго Чавес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Частните банки във Венецуела може да бъдат приватизирани, ако не финансират дребните селскостопански производители,е  заявил президентът на страната Уго Чавес, съобщи телевизия Univision, цитирана от РИА Новости.

„Готов съм да предприема приватизиране на частния банков сектор, ако тези банки не осъществяват финансирането, нямам никакъв проблем“, е казал Чавес, визирайки три големи венецуелски банки -  Banesco, Mercantil и Provincial.

Според венецуелски закон банките са длъжни да участват в частично финансиране на правителствени програми и проекти.

Обръщайки се към президента на Banesco, венецуелският президент е поискал от него да увеличи финансирането на фермерите. „Ако вие не можете да го направите, предайте ни вашата банка!“, е обявил Чавес.

Той е наредил да бъде ускорен процесът по връщане на неизползваните от собствениците им селскостопански земи на държавата.

„В ръцете на държавата днес са само около 5% от земите, които могат да бъдат използвани за животновъдство, това е много малко, тъй като трябва да ускорим процеса за връщане на земите до най-бързото темпо“, убеден е венецуелският президент. По негови данни държавата притежава права само върху 800 000 хектара земи, които могат да се използват за животновъдство, докато общата им площ в страната е 17 млн. хектара.

От 1999 г. досега от бившите собственици са отчуждени около 3,6 млн. хектара земи. Чавес вече е посочвал, че политиката на „възстановяване“ на земите напълно отговаря на конституцията на страната и ще бъде продължена. „Ние просто по мирен път покриваме щетите, нанесени за 100 години от бившите земевладелци, които бяха подкрепяни от корумпираната държава и военните, отстояващи интересите на онези, които са по-богати“, е обяснил той.

Същевременно правителството реализира програма за предаване на земите за безвъзмездно ползване на селски организации, като през 2011 г. са били предадени над 1 млн. хектара, бе съобщил венецуелският министър на селското стопанство Хуан Карлос Лойо.

След идването на власт на Чавес през 1999 г. Венецуела провежда национализиране на различни промишлени сектори, включително на петролния и златодобивния. Често това води до искове от бившите собственици на компании до международни съдилища.

В момента Венецуела е ангажирана в около 20 съдебни процеса, свързани с национализацията. Най-големите спорове на правителството са с компаниите Exxon и ConocoPhillips по проекти за разработване на петролни находища на тежък петрол в басейна на река Ориноко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
да да рептилийте са в основата на злото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
С това темпо скоро ще постигне социалистическият рай, който имахме в България 89-та... Тогава клакьорите ще обяснявате как западът е снабдил с психотропни вещества протестиращите и как Екзон, ЦРУ и рептилиите са организирали революцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
aikmana
преди 12 години
Имах предвид, че не може да се "приватизира" частна компания. Може да се "национализира" :) Те инвесторите са над тези подробности...Може пък и аз да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Абе, то на Чавес може и малко по-дълго да му преживее комунизма, с тоя нефт дето Бог им го е дал...От друга страна тя дето имат нефт по принцип нямат много причина да работят или да се развиват - виж Арабите, виж Русия....Ама и гладни по-трудно ще останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
Ти майтапиш ли се??? Твърд политик? В кой век живееш? Ужас, ако България разчита на вас... ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
питай Чавес не инвестора, това е доказал се твърд политик не женски полов орган като тукашните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
aikmana
преди 12 години
Как точно според Investor.bg ще се извърши "Частните банки във Венецуела може да бъдат приватизирани..." и "Готов съм да предприема приватизиране на частния банков сектор..."? Заради обидната липса на каквато и да е редакция на текстовете тук отдавна вече чета само забавните коментари на кибиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
Уго Уго Уго - велик !!!!нашите клоуни могат само да му лижат краката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
те това е силен политик не им цепи басма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още