IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването - следващият голям икономически балон

Бързият темп на нарастване на разходите за здравни грижи ще ги направи невъзможни за обслужване, посочва икономист

09:00 | 13.04.12 г. 2
Здравеопазването - следващият голям икономически балон

След дотком балона от началото на века и жилищният балон би трябвало да сме си научили урока, но май не съвсем.

Според икономиста от Citigroup Стивън Уитинг здравеопазването е следващият голям балон, който предстои да се спука, пише CNBC.

Анализът на Уитинг е изключително тревожен, тъй като той прогнозира, че предстои да се случи нещо невиждано. “Това не е единична цена на някакви активи, например на жилища, която предстои да излезе от контрол, а го няма и цикличният елемент”, каза той в интервю.

Икономистът поясни, че това е по-скоро “фундаментален балон, който ще нанесе тежък удар върху икономиката”.

Стивън Уитинг обясни, че проблемът е в спираловидното нарастване на разходите за здравеопазване. Темпът им на увеличаване е толкова бърз, че в един момент ще стане невъзможно да бъде догонен.

“Лъвският пай” от разходите за здравни грижи се подкрепя от частни компании, но  нарастващите разходи ще ударят по бюджетите на държавите, предупреди експертът.

Той посочи, че или трябва да се увеличат данъците, или бюджетните дефицити, за да се финансират разходите за здраве.

Не само това обаче ще бъде цената: тези разходи постепенно ще изтласкват други, като например разходите за образование и инвестиции в инфраструктурата, което намаление вече се вижда, посочи Уитинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 12 години
За това и в цял свят се наблюдава ефектът хората да плащат пъти повече, отколкото преди години, а здравната услуга да е под всякаква критика....Тя таз алчност ще ни съсипе я...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ъхъ! Ако здравето поскъпне, нещо друго ще трябва да поевтинее. Е, освен ако не финансираме това със заеми, които краткосрочно ще решат проблема, а дългосрочно ще го задълбочат още повече. То всъщност този начин на финансиране вече (от години) е факт и това може би е добре защото за да се реши радикално проблема той трябва да излезе от контрол. Което неизбежно ще се случи защото алчността все още е необуздана в много голямо количество хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още