IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика е изправена пред редица предизвикателства

Необходими са колективни глобални усилия за поддържане на икономическия растеж, смята главният икономист на Световната Банка

14:17 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Световната икономика е изправена пред редица предизвикателства

Глобалната икономика все още е изправена пред предизвикателства, въпреки признаците на възстановяване, предупреди главният икономист на Световната Банка Лин Ифу, цитиран от MarketWatch.

Според него са необходими колективни глобални усилия за поддържане на икономическия растеж.

Възстановяването на развитите икономики ще продължи да бъде скромно, прогнозира Лин.

Той посочва пред китайската държавна информационна агенция Синхуа, че високата безработица и големите фискални дефицити остават основни предизвикателства за икономическите сили.

Икономистът изрази своята увереност за китайската икономика.

„Китай ще има малко проблеми при поддържането на икономически растеж над 8% заради притока на инвестиции, подкрепата на потреблението, големите валутни резерви и стабилната фискална среда“, коментира той.

По думите на Лин увеличаването на финансовата мощност на Международния валутен фонд (МВФ) ще бъде основна тема за дискусии по време на срещата на фонда и Световната банка през почивните дни в САЩ.

Според него увеличаването на кредитния капацитет на МВФ е важно за възстановяването на доверието на пазарите, както и за крехката световна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още