IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в ОИСР е спаднала с 1,6% процентни пункта по време на кризата

Организацията констатира голяма несъразмерност в измененията при отделните страни-членки, като любопитно спадът в САЩ е сходен с този в Исландия и Португалия

16:07 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Заетостта в ОИСР е спаднала с 1,6% процентни пункта по време на кризата

Американската икономика може и да се справя по-добре от други през последните 5 години, въпреки че се оказа в центъра на финансовата криза от 2008 г., но данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че пазарът на труда в САЩ се е представил точно толкова зле, колкото и тези в Исландия и Португалия, съобщава CNBC.

“Налице е голяма несъразмерност в развитието на нивата на заетост в страните-членки на ОИСР от началото на кризата“, се посочва в нейно съобщение.

„От второто тримесечие на 2008 г. нивото на заетост се е понижило с около 2 процентни пункта в Естония, еврозоната, Нова Зеландия, Норвегия и Словения, а с над 4 процентни пункта в Дания, Исландия, Португалия и САЩ“, се добавя там.

В ОИСР като цяло в момента 64,9% от работоспособното население на възраст между 15 и 64 години има работа, което е с 1,6% по-малко спрямо второто тримесечие на 2008 г., става ясно от документа.

Най-зле представящите се пазари на труда няма да изненадат никого – в Ирландия, Гърция и Испания нивото на заетост се е понижило с над 8 процентни пункта. 3-те страни, в които заетостта се е увеличила, са Турция, Германия и Чили, сочат данните на ОИСР.

Мъжете и младежите са пострадали най-много на пазара на труда. „В почти всички държави от ОИСР кризата на работните места продължава да засяга по-тежко мъжете, отколкото жените, и младежите на възраст между 15 и 24 години в сравнение със служителите в пълноценна трудоспособна възраст между 25 и 54 години“, пише още там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още