IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Еврозоната може да нараснат с още 4,5 млн. до 22 млн. през 2016

Международната организация на труда призова за изместване на политиката от фискални ограничения към създаване на заетост

11:55 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработните в Еврозоната може да нараснат с още 4,5 млн. до 22 млн. през 2016

Еврозоната може да загуби още 4,5 млн. работни места през следващите четири години, ако регионът не изостави политиката на бюджетни рестрикции, предупреди Международната организация на труда (МОТ), съобщава ВВС.

Според организацията е небходимо съгласувано изместване на политиката от фискалните ограничения към създаването на работни места, за да не достигнат безработните във валутния блок 22 млн. 

„Не само еврозоната е в тежка ситуация, има риск от пренасяне на проблемите към цялата глобална икономика“, посочват от МОТ.

В доклада на организацията се казва, че всички държави в региона ще бъдат засегнати, както сега затруднените, така и по-стабилните икономики.

„Докато не се вземат целенасочени мерки за увеличаване на инвестициите в реалната икономика, икономическата криза ще се задълбочава, а възстановяването на заетостта никога няма да започне“, изтъква генералният директор на МОТ Хуан Сомавия.

Докладът добавя, че последиците от по-продължителен период на строги икономии ще бъдат особено тежки за младите хора.

В него се казва също, че досега безработицата не е достигнала възможния си пик, тъй като някои компании задържат персонала си с надеждата за наближаващо икономическо възстановяване.

„Ако техните очаквания обаче не се оправдаят, настоящата заетост може да се окаже неустойчива, което да доведе до значителна загуба на работни места.“

МОТ препоръчва следните действия:

- подкрепата за финансовата система да зависи от възобновяване на кредитирането за малкия бизнес;
- принуждаване на акционерите да плащат за спасяването на банки;
- осигуряване на квалификация, образование или временна заетост за безработните млади хора;
- промяна на заплащането в отделните страни от еврозоната, което да отразява разликите в производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още