IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на глобалната заетост се отлага с две години

Доклад на Международната организация на труда предвижда това да се случи едва в края на 2016 г., след като бюджетните рестрикции не водят до растеж

10:08 | 30.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на глобалната заетост се отлага с две години

Фискалните рестрикции и тежките реформи на трудовите пазари не са успели да създадат работни места, довеждайки до обезпокоителна ситуация на глобалния трудов пазар, която не показва признаци на подобрение, обяви Международната организация на труда (МОТ) към ООН, цитирана от Ройтерс.

В развитите страни, особено в Европа, заетостта не се очаква да се върне на предкризисните  си нива от 2008 г. чак до края на 2016 г. - две години по-късно от досега предвижданото – в унисон със забавянето на производството.

Според годишния доклад на агенцията "World of Work Report 2012" се очаква в края на годината безработицата в световен план да бъде 6,1%, като броят на безработните достигне 202 млн. спрямо 196 млн. в края на 2011 г.

„Мерките за икономии не доведоха до икономически растеж“, посочва Реймънд Торес, директор на института за изследване на труда към МОТ.

„Зле замислените трудови реформи също не могат да проработят в краткосрочен план. В условията на криза те обикновено водят до повече загубени работни места, отколкото създадени, поне в началото“, коментира той.

Трайно беработните са обезкуражени, като средно 40% от безработните в развитите страни на възраст 25-49 г. са без работа от повече от година, констатира докладът. Младежката безработица е скочила, усилвайки риска от социално недоволство в части от Африка и Близкия Изток.

„Тесният фокус върху бюджетните икономии в много държави от еврозоната задълбочава кризата със заетостта и дори може да доведе до нова рецесия в Европа“, казва Торес. „Освен това се наблюдава слаб напредък в други части на света, например САЩ, където намаляването на безработицата се забавя.“

Възстановяването на трудовия пазар стагнира също в Япония, както и в Китай, Индия и Саудитска Арабия, докато в Латинска Америка то е по-силно, белязано от подобрения в Аржентина, Бразилия и Мексико, се казва в доклада.

Докладът ясно показва, че комбинацията от строги икономии и недомислени трудови реформи е истинската причина за проблема със заетостта в Европа, който малко по малко се разпространява към останалия свят, изтъква Торес.

Само в шест държави заетостта е по-висока спрямо 2007 г. - Австрия, Германия, Израел, Люксембург, Малта и Полша.

Докладът препоръчва на държавите да се заемат с подобряване на качеството на работните места и да заздравят институциите вместо да дерегулират трудовия пазар.

Докладът препоръчва също и по-добро използване на европейските структурни фондове, както и увеличаване на минималните заплати в европейските страни като средство за ограничаване на рецесията на Стария континент.

Ние разбираме, че фискалните дефицити не могат да останат високи продължително време, но темповете на намаляването им трябва да бъдат реалистични, като е важно да има средносрочна стратегия за фискална стабилност, казва Торес.


 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
При сегашни условия, участниците в стопански живот са обречени жертви на държавна финансова грешка и колкото повече работят, включително изпълняват приети инвестиционни планове и създават нови работни места толкова по-големи са щетите от криза.Възможен е полезен изход.До 24 часа след прекратяване на непригодно финансово поведение и ползване на подобрено финансово управление, което е годно за евро - кризата в Еврозоната ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още