IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред световния пазар на труда се влошават

Един от трима работници по света или е без работа, или живее в крайна бедност, става ясно от ежегодния доклад на Международната организация на труда

11:13 | 24.01.12 г. 1
Перспективите пред световния пазар на труда се влошават

Перспективите пред пазара на труда в световен мащаб се влошават от миналата година, се посочва в ежегодния доклад „Световни тенденции в заетостта“ на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от ВВС.

От МОТ определят положението като „спешно предизвикателство“ и смятат, че правителствата по света трябва да създадат 600 млн. работни места през следващото десетилетие.

Организацията обяснява нарасналия си песимизъм с по-слабата световна икономика и 3-те години на кризисни условия на световния пазар на труда, като подчертава, че в световен мащаб около 1,1 млрд. души или са безработни, или живеят в бедност.

"Нашите прогнози са по-песимистични от тези през миналата година с възможност за сериозно понижаване на степента на ръст“, заяви главният икономист на МОТ Екехард Ернст.

Сред малкото положителни аспекти е ръстът на създадените нови работни места благодарение на добрите икономически условия в големи развиващи се икономики в Латинска Америка и Азия, ставя ясно от доклада.

„Въпреки упоритите усилия на правителствата, кризата в областта на заетостта продължава, като един от трима работници по света, или около 1,1 млрд. души, е или безработен, или живее в бедност“, заяви генералният директор на МОТ Хуан Сомавия.

В доклада се подчертава, че работниците в света са с 29 млн. по-малко, отколкото организацията е прогнозирала преди началото на икономическото забавяне през 2009 г.

Разликата се приписва на т. нар. „обезкуражени работници“ - хора, които са се отказали да търсят работа, защото смятат, че не е особено вероятно да намерят. Ако те бъдат прибавени към общия брой на безработните, това би увеличило нивото на безработица в световен мащаб до 6,9% от настоящите 6%, или 225 млн. души, изтъкват от МОТ.

От организацията добавят, че младежите продължават да са сред най-тежко засегнатите от кризата с работните места и че перспективите пред тях са мрачни.

„Съдейки по настоящата тенденция, надеждата за значително подобрение на перспективите пред заетостта в световен план е малка“, обобщават авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Влошаващите условия за труд са закономерни съпътстващи последици при развитие на стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още