IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания достигна 16-годишен връх от 8,4% през ноември

Пазарът на труда страда и ситуацията ще бъде трудна през първата половина на годината, коментира икономист

13:58 | 18.01.12 г.
Безработицата във Великобритания достигна 16-годишен връх от 8,4% през ноември

Безработните във Великобритания се увеличиха със 118 000 през ноември 2011 г., достигайки 2,685 млн. души, сочат публикувани днес данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Нивото на безработица също се е повишило до 8,4% от 8,3% през октомври, като това е най-високият показател от януари 1996 г. насам.

Броят на хората, подали молби за помощи за безработни през декември пък е нараснал с 1 200 до 1,6 млн. души, оставайки под предварителните очаквания на анализаторите. Молбите за помощи за безработни за ноември пък бяха коригирани в посока на понижение до ръст от 200.

Броят на безработните младежи е нараснал до 1,043 млн. за трите месеца до края на ноември, което вдига нивото на безработица в групата от 16 до 24 години до 22,3%.

За същия период броят на заетите е нараснал леко до 29,119 млн. души. Средното седмично заплащане, включително премиите, пък се е повишило с едва 1,9%.

Британският министър на заетостта Крис Грейлинг заяви, че данните са притеснителни. „Общото ниво на безработица е и ще остане голямо опасение за правителството. Въпреки изключително трудните икономически обстоятелства намирането на работа за безработните ще остане основен приоритет в дневния ред на кабинета“, каза Грейлинг.

От ноември досега обаче бяха обявени сериозни съкращения при търговците на дребно и финансовите институции, а правителствената програма за съкращения в публичния сектор продължава.

Икономистът в RBS Рос Уокър очаква данните да не покажат подобрение през следващите няколко месеца. „Като цяло е налице малко по-меко възприемане на тези числа. Пазарът на труда страда и индикаторите за бъдещото положение като свободни места и намеренията за набиране на нови служители предполагат, че ситуацията ще бъде трудна през първата половина на годината“, посочи той.

Генералният секретар на профсъюза GMB Пол Кени пък обвини правителството за увеличаването на безработните. „Ръстът на безработицата е дело на Даунинг Стрийт. Истината е, че работните места намаляват в публичния и частния сектор и никой в правителството изглежда не е наясно как да спре този процес“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още