IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия е най-ниска от 20 години насам

През декември има леко нарастване на безработните на месечна, но силен спад на годишна база

13:03 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Германия е най-ниска от 20 години насам

През миналата година безработицата в Германия е паднала на най-ниското си равнище от 20 години насам. Като безработни са били регистрирани 2,976 млн. германци, обяви Федералната агенция по заетостта в Нюрнберг. По-малко безработни е имало последно през 1991 г., предаде Ройтерс.

През декември нивото на безработицата е достигнало 6,6% спрямо 6,4% през ноември. Общият брой на хората без работа се е увеличил с 67 000 през последния месец на миналата година до общо 2,78 милиона души. Въпреки това обаче броят на германците без работа е доста по-нисък от регистрирания година по-рано с 231 000.

За цялата 2011 година броят на безработните в Германия е намалял с 263 000 души до 2,976 милиона души, или 7,1%, в сравнение със 7,7% през 2010 година.

„Германският трудов пазар се развива положително в края на 2011 г.“, заяви председателят на агенцията Франк-Юрген Вайзе. След отчитането на на сезонните колебания безработицата падна отново, този път с 22 000 безработни.

И във финансов аспект агенцията оценява годината неочаквано положително. Вместо първоначално очаквания дефицит от 5,4 млрд. евро в касата на ведомството сега се очертава, макар и малък, излишък в размер на 100 млн. евро. Така агенцията вероятно няма да вземе кредита, който бе планирано да заеме от държавата, добавя Ройтерс. 

Цялостното икономическо развитие се проявява на пазара на труда обикновено със сериозно закъснение. Ето защо от гледна точка на икономистите е интересно по-нататъшното развитие през пролетта.

„Радващото развитие на пазара на труда продължава. От пролетта обаче трябва да се настроим на вълна влошаване на трудовия пазар. Шансовете за това да няма сериозни реакции обаче са доста добри“, заявява Екхарт Тухтфелд от Commerzbank, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt. „Реформите направиха нашия пазар устойчив на кризи. Сега той е имунизиран срещу следващи рецесии“, добавя още експертът.

Също толкова оптимистично се изказва и колегата му Анреас Реес от Unicredit. „Историята на успеха на пазара на труда продължава – въпреки дълговата криза. Това са добри новини за частното потребление. Не очакваме драматично развитие при съкращаването на работни места“, казва Реес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още