IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел предлага минимална работна заплата във всички страни от ЕС

Минималните работни заплати ще предотвратят деструктивната надпревара за понижаване на цената на труда, се посочва в проекторешение на ЕК

14:05 | 17.04.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 18 април Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждане на минимална работна заплата в страни като Германия, където подобни привилегии не съществуват, както и повишаване на заплатите там където те са твърде ниски, съобщава EurActiv, позовавайки се на проекторешение на Комисията.

Това че имате работа не означава, че сте застрахован срещу мизерия, пише изданието. Факт е, че над 8% от европейските работници получават заплати, които ги принуждават да живеят под границата на бедността, разкриват статистически данни.

„Рискът от бедност при работещите е висок особено в страни с неравномерно разпределение на доходите и ниски минимални заплати. Уязвими са особено хора на временни договори и семейства където заплатата е само една“, се посочва в документа.

На фона на дълговата криза Европейският комисар по заетостта Ласло Андор предлага въвеждане на минимални работни заплати в цяла Европа, както и повишаването им в страните където това е възможно.

„Минималните работни заплати ще предотвратят деструктивната надпревара за понижаване на цената на труда и ще гарантират качество на условията на труд“, се посочва в предложението.

Идеята вероятно ще предизвика дебат във Франция, където следващата неделя ще се проведат президентските избори. Настоящият френски президент Никола Саркози, който настоява практиката на „социален дъмпинг“ в Европейския съюз (ЕС) да бъде прекратена, се очаква да подкрепи предложението.

Повечето страни от ЕС вече са въвели минимални работни заплати, но в много случаи те варират чувствително. В Румъния минималната работна заплата е една четвърт от средната, докато в Ирландия тя надхвърля 50%.

Нещо повече, в една доста ключова група страни - Германия, Италия, Австрия и скандинавските държави - минимални работни заплати не съществуват. Въпреки че в Италия и Австрия в определени сектори са подписани колективни трудови договори, гарантиращи минимално възнаграждение, почти една трета от работниците в Германия не се ползват дори от подобни права.

„Истинският проблем е Германия“, признават пожелали анонимност представители на Комисията.

ЕК насърчава страни с положителни баланси да предприемат „конкретни действия за повишаване на заплатите“, и така да насърчат вътрешното търсене, се казва в документа, очевидно визиращ положението във Федералната република.

„Явно не искаме това от Гърция“, коментират представителите на комисията.

Атина и без това се радва на прекалено щедра социална политика. Минималната работна заплата в страната се равнява на 50% от средната брутна, а в определени сектори, като търговския, достига 100%. В този случай минималната работна заплата трябва да се намали, коментират представителите на ЕК.

„Трябва да се вземе под внимание и конкурентоспособността на отделните страни“, се посочва в доклада. Във всеки случай, приоритет на Комисията остава „достигането на заплати, гарантиращи конкурентоспособност и сигурност на доходите.“

В 28-страничния документ ЕК призовава националните правителства да приложат серия политики, стимулиращи създаването на нови работни места. Те включват понижаване на данъчната тежест при наемане на нови служители и прехвърлянето й върху собственост, енергия и такси за замърсяване на околната среда.

Нещо повече, в много страни има възможност за понижаване на социалните осигуровки, плащани от служителите.

Документът призовава и за отмяна на оставащите ограничения върху свободното движение на работници в общността – проблем, който според Комисията е попречил на висококвалифицирани безработни от Източна Европа да заемат вакантни позиции в страни от Западна Европа.

За момента способността на ЕС да влияе на националните политики за заетостта е ограничена, но според плана, те трябва да се централизират и да се превърнат в основен елемент от усилията за изграждане на икономически съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Еми чудесна новина! Сега остава и да се случи!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
На немците минималната работна заплата им липсва като на риба велосипед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
ЕК се прави че прави нещо , немците ги е срам да си сложат минимална заплата и да я обявят , че на другите ще им прилошее като видят че тя е над 1500 евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Хахахаха, е това е добро :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 12 години
инструкция от Еврокомисията:===============Инструкция за използване на тоалетна хартияДокументътПредназначение, условия за експлоатация и технически характеристики на Тоалетна хартия арт.No.11315509 (по-долу наричано за краткост Изделие).ПредназначениеИзделието служи за почистване на остатъците от процеса на отделяне на фекалии. Използува се от външната страна на задното отверстие, принадлежащите му участъци от кожа и локално концентрираното там покритие от косми (по-долу наричано за краткост Място на използуване).Начин на използуване:1. Необходимо е старателно да се запознаете с настоящата инструкция. Инструкцията трябва да бъде закрепена с винт М6 на добре осветено и леснодостъпно място в зоната на пряка видимост на ползувателя (ползувателите).2. Руло от Изделието да се разположи на нивото на гърдите в хоризонтално положение.3. Извършете акта на отделяне на фекалии....и т.н., и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Естествено, че не са реални.. Послужих си с тях да засиля смисъла на това което исках да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Не знам икономист ли си, дървен философ ли си, но при 50% реална безработица си говорим за несъществуваща икономика, и БВП, което не би било повече от това на Македония, например. Така че не знам за какво говориш, но такива колосални цифри нямат никакво покритие, така че ги ревизирай по-надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ти сигурно си много наясно с реалната безработица в БГ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Уважаеми съфорумници, тази статия е резултат от препиване по време на празниците. Социализъмът отмина, спете спокойно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Остави ги да си вярват, смях отвсякъде! Виждаш ли защо сме на това дередже, а именно най-бедните в ЕС? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още