IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел предлага минимална работна заплата във всички страни от ЕС

Минималните работни заплати ще предотвратят деструктивната надпревара за понижаване на цената на труда, се посочва в проекторешение на ЕК

14:05 | 17.04.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 18 април Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждане на минимална работна заплата в страни като Германия, където подобни привилегии не съществуват, както и повишаване на заплатите там където те са твърде ниски, съобщава EurActiv, позовавайки се на проекторешение на Комисията.

Това че имате работа не означава, че сте застрахован срещу мизерия, пише изданието. Факт е, че над 8% от европейските работници получават заплати, които ги принуждават да живеят под границата на бедността, разкриват статистически данни.

„Рискът от бедност при работещите е висок особено в страни с неравномерно разпределение на доходите и ниски минимални заплати. Уязвими са особено хора на временни договори и семейства където заплатата е само една“, се посочва в документа.

На фона на дълговата криза Европейският комисар по заетостта Ласло Андор предлага въвеждане на минимални работни заплати в цяла Европа, както и повишаването им в страните където това е възможно.

„Минималните работни заплати ще предотвратят деструктивната надпревара за понижаване на цената на труда и ще гарантират качество на условията на труд“, се посочва в предложението.

Идеята вероятно ще предизвика дебат във Франция, където следващата неделя ще се проведат президентските избори. Настоящият френски президент Никола Саркози, който настоява практиката на „социален дъмпинг“ в Европейския съюз (ЕС) да бъде прекратена, се очаква да подкрепи предложението.

Повечето страни от ЕС вече са въвели минимални работни заплати, но в много случаи те варират чувствително. В Румъния минималната работна заплата е една четвърт от средната, докато в Ирландия тя надхвърля 50%.

Нещо повече, в една доста ключова група страни - Германия, Италия, Австрия и скандинавските държави - минимални работни заплати не съществуват. Въпреки че в Италия и Австрия в определени сектори са подписани колективни трудови договори, гарантиращи минимално възнаграждение, почти една трета от работниците в Германия не се ползват дори от подобни права.

„Истинският проблем е Германия“, признават пожелали анонимност представители на Комисията.

ЕК насърчава страни с положителни баланси да предприемат „конкретни действия за повишаване на заплатите“, и така да насърчат вътрешното търсене, се казва в документа, очевидно визиращ положението във Федералната република.

„Явно не искаме това от Гърция“, коментират представителите на комисията.

Атина и без това се радва на прекалено щедра социална политика. Минималната работна заплата в страната се равнява на 50% от средната брутна, а в определени сектори, като търговския, достига 100%. В този случай минималната работна заплата трябва да се намали, коментират представителите на ЕК.

„Трябва да се вземе под внимание и конкурентоспособността на отделните страни“, се посочва в доклада. Във всеки случай, приоритет на Комисията остава „достигането на заплати, гарантиращи конкурентоспособност и сигурност на доходите.“

В 28-страничния документ ЕК призовава националните правителства да приложат серия политики, стимулиращи създаването на нови работни места. Те включват понижаване на данъчната тежест при наемане на нови служители и прехвърлянето й върху собственост, енергия и такси за замърсяване на околната среда.

Нещо повече, в много страни има възможност за понижаване на социалните осигуровки, плащани от служителите.

Документът призовава и за отмяна на оставащите ограничения върху свободното движение на работници в общността – проблем, който според Комисията е попречил на висококвалифицирани безработни от Източна Европа да заемат вакантни позиции в страни от Западна Европа.

За момента способността на ЕС да влияе на националните политики за заетостта е ограничена, но според плана, те трябва да се централизират и да се превърнат в основен елемент от усилията за изграждане на икономически съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
По-полека с тези цифри! Хаха, направо 100% безработица,а? Реално или не, щом ти минава даже през акъла означава, че леко не си в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 12 години
Предлага се не само за въвеждането на минимална заплата, но и повишаване на заплатите там, където те са твърде ниски. Въпреки че се споменава само Германия, мярката очевидно е насочена към държавите, в които цената на труда е по-ниска. Точно в Германия едва ли има риск от бедност.Много ще е тъпо, ако в рамките само на четвърт век, социализмът два пъти да ни докара до фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
С това което каза, ти затвърждаваш всичко което съфорумците казват: пореден абсолютно безполезен документ. Хем ще спъне развиващата се германия, хем няма да помогне на нас като не ни вдигне заплатите. Вместо нови регулации трябва да мислят в някаква съвсем друга посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Мила родино, ти си земен рай. Започвам да вярвам в това. Кой беше казал, че адът, това е пълната липса на разум. А знам и други вицове. Например за учителя по математика, който казвал, че учениците му са страшно ***. 27 пъти им обяснявал едно и също нещо. Накрая даже той го разбрал, но те пак не го разбрали. Колеги, прочетете статията, а не само заглавието. Не става дума за въвеждане на единна минимална заплата, а за заплатИ там, където това още не е направено. Например, цитирам: в страни като Германия. Това няма да промени нашата минимална заплата С НИЩО !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 7
Bill-bg
преди 12 години
Поредната идея, която показва колко безумна е въобще идеята за такова чудо като ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Lazy
преди 12 години
Ех, къде е сега Васко Кръпката да запееКомунизмът се завръща....120 лева мин. заплата, 250 макс ( ако не си миньор де) масово между 150 и 180 лева. Така става и тук- работиш, не работиш ..минимума е гарантиран. Максимума.. еми в Европата ако дърпаш нагоре, такива данъци ти натрисат че нема смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
Мажоритаря
преди 12 години
Абе Геко ти знаеш ли, че ако това което си представяш стане нашата икономика просто ще загине.... Край... Фалит след Фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
dean.jordanov
преди 12 години
Напротив ще видиш как безработицата ще скочи от 50% сега до 80%. Ние не се ползваме от облагите на еврото, само от негативите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
G.Gekko
преди 12 години
Проблемът е не., че в Гърция са им биле заплатите - та нали с тях купуват стоки от Германия, ами че малко пари е напечатала ЕЦБ, оттам и кризата, а също има държави като БГ които са много слаби консуматори - много ниски заплати - та тук е мястото за регулация и със закон в БГ заплатите да станат поне 500 евро минималната!Да видите и как ромите ще почнат да бачкат ! Ще почнат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
Гари
преди 12 години
Това няма как да се приеме и ми се струва откловена атака срещу Германия. Проблемът на Гърция, Испания и Италия, е че плащат твърде много за заплати спрямо производителността на труда и тъкмо поради това са неконкурентоспособни спрямо Германия. И затъват в дългове, за да поддържат невъзможен стандарт за гражданите си. А германците са по-добре, въпреки че нямат минимална заплата. Но бюрократа си е бюрократ - мисли как да има повече регулации. Естествено няма да се сетят, че е по-добре без регулации и без бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още