IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадорският съд увеличи глобата за Chevron до над 19 млрд. долара

Еквадор и Chevron водят дългогодишна съдебна битка заради нанесени екологични щети по поречието на Амазонка в страната

13:06 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Chevron &quot;наследи&quot; екопроблемите по поречието на Амазонка, след като през 2001 г. придоби Texaco. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Chevron "наследи" екопроблемите по поречието на Амазонка, след като през 2001 г. придоби Texaco. Снимка: Ройтерс

Еквадорски съдебен състав завиши размера на глобата, която Chevron трябва да плати на страната заради причинено замърсяване по поречието на Амазонка, предаде агенция Dow Jones.

Съдът постанови, че петролният гигант трябва да плати 19,02 млрд. долара, а не 18 млрд. долара, колкото апелативният съд в Еквадор постанови, че компанията трябва да изплати заради нанесени екологични щети.

Проблемите с екологичното замърсяване по поречието на Амазонка в Еквадор всъщност са наследени от Chevron, след като компанията придоби Texaco през 2001 г.

Chevron отхвърли претенциите на латиноамериканската държава и се обърна и към арбитражната комисия към съда в Хага, която ги подкрепи, но Еквадор отказа да изпълни нареждането й да бъде замразено изпълнението на съдебното решение.

Заради глобата петролната компания може да блокира опитите на Еквадор да поднови безмитния си достъп до американския пазар по силата на щатския закон за преференциите при търговията с Андите.

Chevron и още няколко компании настояват, че Еквадор нарушава закона и не изпълнява редица критерии. Подобни заключения бяха публикувани и в доклад на американския външнотърговски регулатор, което ще затрудни Конгреса да намери вратичка за подновяването на програмата за свободна търговия с Еквадор.

Наскоро от Chevron признаха, че постигането на извънсъдебно споразумение с Еквадор ще бъде трудно.

Джеймс Крейг, говорител на компанията за Латинска Америка, коментира, че не иска „да затваря вратата за подобна договорка“, но е „изключително трудно да се договаряш с хора, които са извършили серия незаконни действия по време на целия процес“, пише The Wall Street Journal.

Chevron не притежава активи в Еквадор, затова страната предяви претенции към притежанията им в Канада и Бразилия, за да принуди компанията да си плати наложената от съда глоба. Предстои латиноамериканската държава да се обърне и към други страни, в които американският гигант има някаква собственост, уточнява адвокатът на ищците Хулио Прието.

Прието също признава, че би било трудно да се стигне до споразумение с Chevron, но това не е невъзможно. „Ние сме отворени за преговори. Нашият аргумент е събирането на средства за възстановяване на региона“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още