IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава слабият икономически растеж в Бразилия

Макар че през второто тримесечие годишният му темп се повиши до 1,6% от едва 0,4% през първото, той не оправда прогнозите

15:28 | 01.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продължава слабият икономически растеж в Бразилия

Бразилската икономика продължава да расте слабо въпреки усилията на правителството да я съживи – ново доказателство, че развиващите се пазари, които тласнаха глобалната икономика отново към растеж след финансовата криза през 2008 г., сега не са готови да предложат същото лекарство, пише Wall Street Journal.

Бразилия обяви, че растежът в страната през второто тримесечие е бил с годишен темп от 1,6%, спрямо 0,4% през първото. Макар че се повишава, той все пак е по-нисък от прогнозите на мнозина икономисти.

Повече се очакваше от данъчните отстъпки, рекордните понижения на лихвите и усилията за отслабване на местната валута. С настоящия си темп растежът в Бразилия през тази година може да се окаже по-нисък от този в САЩ.

”Разликата между бразилската и американската икономика е, че в САЩ се очаква слаб растеж в дългосрочен план”, заяви след изнасянето на данните финансовият министър на Бразилия Гидо Мантега.

„Все още не сме сигурни дали правителствените мерки за стимулиране на икономиката ще проработят през втората половина на годината”, коментира Марко Поло де Мело Лопес, президент на асоциация на минни и стоманодобивни компании.

Много бразилски бизнесмени очакват растежът да се ускори в последните месеци на годината, с въздействието на стимулиращите мерки.

Официалните власти посочват глобалното забавяне като причина за икономическото представяне на Бразилия. Влияние е оказал и ръстът на чуждите инвестиции, които оскъпиха местната валута в последните години, затруднявайки бразилските износители.

В същото време, след десетилетие на растеж, Бразиля се сблъсква с вътрешни препятствия, които може да се окажат трудни за преодоляване, като например едни от най-високите данъци в южното полукълбо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
По темата: Бих акцентирал не на "слабия", а на "растеж".Браво на бразилците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още