IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: БРИК са „инвестиционна катастрофа“

Никой не можеше да предвиди степента на държавна намеса на тези пазари, твърди Джон-Пол Смит от Deutsche Bank

16:33 | 13.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Стратег: БРИК са „инвестиционна катастрофа“

Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК) представляват катастрофа за инвестициите и пазарните концепции, смята Джон-Пол Смит, стратег за акциите на развиващите се пазари в Deutsche Bank, цитиран от CNBC.

“Хората предприеха инвестиции в БРИК преди 3-4 години. Когато Джим О`Нийл отправи своя призив, той се оказа фантастичен за няколко години, но след това и при настоящото положение той е пресилен. Причината в тези страни да няма смисъл да се инвестира е заради степента на държавна намеса на тези пазари, която никой не можеше да предскаже преди три години“, каза Смит.

Терминът БРИК бе въведен от Джим О`Нийл, председател на борда на директорите на Goldman Sachs Asset Management, преди 10 години, за да обозначи най-динамично развиващите се икономики.

Смит добавя, че с изключение на Индия степента на произволна държавна намеса означава, че повечето компании, в които инвестирате, действат по-скоро в интерес на икономиката като цяло, отколкото на отделния инвеститор.

В свои бележки през септември О`Нийл заяви, че инвеститорите ще се наложи да свикнат с „новия“ Китай, в който относително бавния ръст от 7-8% вече ще се приема като нормален. Той добави също, че потреблението на китайците все повече ще определя темпото на икономическия ръст в страната, а не износът или насочваните от държавата инвестиции.

Във вторник от Goldman Sachs посочиха, че очакват по-бавен ръст на развиващите се пазари като цяло и по-бавен ръст за страните от БРИК през 2012 г. спрямо средните прогнози на анализаторите в момента. Очакванията на банката са ръстът да се забави в Бразилия, Индия и Китай, като тя оряза и прогнозите си за темпото му през настоящата и следващата година.

Смит подчерта, че препоръките му към инвеститорите относно БРИК не са се променили през последните 2 години, посочвайки рязкото влошаване в представянето на пазарите на акции в развиващите се икономики спрямо тези в САЩ.

„САЩ ги изпреварва в доларово изражение с около 33-34% през този период. Урокът от последните 2 години е, че трябва да промените перспективата, да базирате търговията си върху усещанията и да търгувате срещу пазара“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Увеличаващо се въртешно потребление. Аз искам да питам за един от "клиентите" на БРИКС - ЕС. Знае ли се каква е степента на държавна намеса в коя да е област? Или по скоро намесата на бюрократичния апарат на върха на ЕС? Защото това наистина не е ясно. Сега в момента целия финансов сектор е под един вид административен натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Какво са БРИК без клиентите си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
САЩ ги изпреварва...ВСЕ ОЩЕ. Обаче.Обаче, САЩ почти напълно са изчерпали капацитете за интензивен растеж, докато БРИК (С) има широки перспективи. Затова, бих слушал разума. Най-малко, ако "средностатистическата" компания е ориентирана към /монотонен/ ръст по икономиката като цяло, много повече сили са обединени в дърпането на въжето откъм "тях".Бих заложил именно на такива икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още