IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат ЕС да затегне санкциите срещу Иран

Щатски сенатори призовават ЕС да запуши дупка в санкциите, които Западът налага на ислямската република

18:32 | 26.02.13 г. 1
<p>
	Aмериканският държавен секретар Джон Кери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aмериканският държавен секретар Джон Кери. Снимка: Ройтерс

Надпартийна група американски сенатори поискаха от Европейския съюз (ЕС) да забрани достъпа на Иран до деноминираните в евро валутни резерви на общността в нов опит за затягане на санкциите, свързани с ядрената програма на страната, съобщава Financial Times.

В стъпка, която може да увеличи финансовия натиск върху Иран, но също така и да предизвика недоволство в Европа, 36 сенатори подписаха писмо, което призовава ЕС да запуши „сериозна дупка в санкциите“, които Западният свят налага на ислямската република.

Писмото е изпратено до президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. То е фокусирано върху системата Target2 за трансгранични плащания на Европейската централна банка (ЕЦБ), която според сенаторите се използва за улесняване на иранските финансови транзакции.

„Ние решително Ви призоваваме да предприемете всички необходими мерки, за да пресечете възможността Иран да използва евро“ в търговските си отношения, се посочва в писмото.

Щатският конгрес засилва натиска върху ЕС по въпроса за санкциите малко преди преговарящите страни да се срещнат в Казахстан за нов кръг разговори.

Въпреки че очакванията за срещата не са особено високи, американски дипломати коментират, че на Иран могат да бъдат наложени допълнителни санкции, ако страната не демонстрира „желание да преговаря“.

„Все още има време, но само ако Иран реши да преговаря на добра воля“, коментира американският държавен секретар Джон Кери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Най правилно е ЕС да покаже среден пръст на сащъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още