IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес почина след почти двегодишна борба с рака

Най-вероятният му наследник е вицепрезидентът Николас Мадуро, който се ползва с подкрепата на поддръжници на Чавес

08:43 | 06.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уго Чавес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Напрежението в страната явно се покачва, тъй като колумбийската телевизия RCN показа един от репортерите си с наранена глава. Предполага се, че журналистът е бит от привърженици на Уго Чавес пред военната болница.

През октомври миналата година Уго Чавес с лекота спечели шести мандат и смъртта му е равносилна на унищожение за милиони негови поддръжници, които обожаваха харизмата му, антиамериканската му реторика и социалните политики, финансирани с парите от петролната индустрия.

Смъртта на Чавес отваря пътя за нови избори във Венецуела, в които вероятно ще се изправят Мадуро срещу центристкия опозиционен лидер Енрике Каприлес. Вотът ще бъде сериозен тест дали социалистическата революция на Чавес може да живее без господаря си, а вицепрезидентът засега призовава за спазването на реда и демокрацията.

Резултатите от социологически проучвания показват, че Николас Мадуро има сериозна преднина пред Енрике Каприлес, който обаче спечели изборите в провинция Миранда и в момента е неин губернатор. Все пак сегашният вицепрезидент е предпочитан наследник на Чавес и се радва на подкрепата на работническата класа.

Мадуро е близък съюзник на Чавес от години и би било малко вероятно да направи сериозни промени в политиката на покойния вече президент, въпреки че в някакъв момент може да се опита да облекчи напрежението между правителството и инвеститорите и САЩ.

Евентуална победа на Каприлес ще доведе до много по-сериозни промени в политиката, които ще бъдат приветствани от бизнеса  и чуждестранните инвеститори. Той обаче се очаква да действа с повишено внимание, за да избегне риска от политическа нестабилност и насилие. Все пак Венецуела притежава огромни петролни запаси и едни от най-търгуваните облигации, така че инвеститорите ще бъдат силно чувствителни към всякакви признаци на смут.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че правителството във Вашингтон се интересува от започване на нови отношения с Венецуела. “В този критичен момент САЩ потвърждават подкрепата си за венецуелския народ и своето участие в разработването на конструктивни отношения с венецуелското правителство”, посочи Обама в изявление.

Засега стоковите пазари не реагират на новината за смъртта на Уго Чавес. Производството на черно злато в страната рязко спадна по времето на неговото управление. В последните месеци обаче, докато Чавес боледуваше, добивите започнаха да се увеличават, а плановете на правителството са да бъдат засилени до 3 млн. барела на ден.

Слабият отзвук на новината върху пазарите отразява затихващото влияние на Венецуела върху глобалния енергиен пазар, посочва MarketWatch. Въпреки това обаче може да се очаква обрат заради големите запаси, които страната притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
ЦРУ пак успя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още