IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес почина след почти двегодишна борба с рака

Най-вероятният му наследник е вицепрезидентът Николас Мадуро, който се ползва с подкрепата на поддръжници на Чавес

08:43 | 06.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уго Чавес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Уго Чавес е починал във вторник след почти двегодишна борба с рака, предаде Ройтерс. С това приключи 14-годишното му бурно управление, което му спечели страстната подкрепа на бедните, но непримирима омраза на бизнес лидерите, отбелязва агенцията.

Погребението на лидера на Венецуела е предвидено да се състои в петък, като дотогава тялото му ще се съхранява във военната болница в Каракас. След това ще бъде обявен седемдневен траур.

Уго Чавес е отгледан от баба си в къща от кал в селски район. Той изгря на политическата сцена след неуспешния опит за преврат през 1992 г., който го вкара в затвора, но пък спечели бедната маса венецуелци заради решителността му да постави петролното богатство в услуга на хората.

По-късно той създаде собствена партия и спечели изборите през 1998 г. Чавес построи силно централизирана политическа система и създаде буквално култ към личността. Той освен това доста умело се възползваше от разделенията в разединената опозиция в страната.

През 2002 г. Чавес беше за кратко свален от власт с преврат, но се завърна триумфално, след като неговите поддръжници излязоха по улиците.

Чавес беше диагностициран с рак в средата на 2011 г. и претърпя 4 операции в Куба. Той изчезна от общественото полезрение след операция, извършена на 11 декември миналата година, която обаче доведе до респираторни проблеми и усложнения.

Армията във Венецуела бързо обеща подкрепа за сегашния вицепрезидент Николас Мадуро. В обръщение към народа Мадуро каза, че това е момент на дълбока болка. “Командире, благодаря ви толкова много от името на хората, които защитихте”, посочи Мадуро в речта си.

По улиците във Венецуела излязоха хиляди поддръжници на Чавес, които през плач скандират: “Да живее Чавес!”, “Революцията продължава!” и “Ние сме Чавес!”.

“Не позволявайте на никого да ви убеди, че Чавес си е отишъл. Той винаги ще бъде с нас”, обърна се към хората лидерът на Конгреса в Каракас Диосдадо Кабело.

След като вицепрезидентът Мадуро съобщи за кончината на лидера, държавната телевизия излъчи речта му от декември. Междувременно обаче собствениците на магазини буквално ги барикадираха заради страх от вандали и грабежи.

Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
ЦРУ пак успя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още