IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон не успя да убеди Брюксел за военния удар в Сирия

ЕС иска конфликтът в страната да се реши с помощта на ООН

18:51 | 07.09.13 г. 19
<p>
	Джон Кери напуска заседанието на външните министри на държавите от ЕС във Вилнюс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Кери напуска заседанието на външните министри на държавите от ЕС във Вилнюс. Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Джон Кери не успя да убеди външните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС), че е необходимо спешно да се предприеме военен удар срещу Сирия заради употребата на химически оръжия от режима на президента Башар ал-Асад, предаде Bloomberg.

Франция – основният съюзник на САЩ в евентуален военен удар, реши да изчака заключенията на ООН за употребата на химическо оръжие при атака в близост до Дамаск.

“Европейският съюз (ЕС) подчертава необходимостта от действие в посока решаване на сирийската криза чрез процеса на ООН”, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън след неофициалната среща на външните министри на държавите от общността за кризата в Сирия, която се състоя в литовската столица.

Джон Кери междувременно благодари на ЕС за “силната позиция”, след което отлетя за Париж, за да разговаря тази вечер с лидерите на Франция. След това той ще посети Лондон, където ще се срещне с британски и саудитски представители, както и с лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас.

На 10-ти септември президентът на САЩ Барак Обама ще говори пред избирателите за казуса Сирия. В седмичното си обръщение по радиото той посочи, че “неуспехът употребата на химически оръжия в Сирия да бъде наказана ще окуражи терористите и бандитските държави, което представлява сериозна заплаха за националната сигурност”.

На срещата на лидерите на Г-20, която приключи вчера, политиците се разделиха в мненията си за евентуалната атака над Сирия. Най-категорично мнение изказа само руският президент Владимир Путин. Той заплаши САЩ, че ще окаже подкрепа на Дамаск, ако Вашингтон реши да се намеси с военни сили в конфликта.

От държавите от ЕС Франция и Дания са най-гласовитите поддръжници на военната намеса в близкоизточната държава. Британският парламент спря намеренията на премиера Дейвид Камерън да подкрепи Щатите при евентуален военен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Смисъла на ООН след ВСВ беше да предотвращава нов световен конфликт и да се свалят от власт престъпници с политическа власт (като Хитлер). А в съвремието ни днес освен Саддам, Кадафи, Асад или Ким Чен Ун има още много подобни изверги в страни от третия свят, които масово избиват сънародниците си заради каквото им скимне.Заради политиката и саботажа на Русия ООН май е на път да стане точно толкова безполезно, колкото ОН непосредствено преди избухването на ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Защото ООН "управлява" общо всички! Или поне е удобно, да се изпълняват общи решения спуснати от едно място!Некоректното е, защо всеки не си каже сам мнението, дори и преди общото решение, спуснато от някъде...? А така изпълняват под строй /уж в името на ... каквото се сетиш/ и после топват някой че се объркат от общото място ;))))))))))))))))))) - ама работата вече е свършена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Само не ми е ясно едно - щом ЕС иска да се реши въпроса в ООН защо не каже как би могло да се накара Русия да не подкрепя престъпници и диктатори избиващи собствените си народи.ООН не функционира защото докато едните искат да са единствените добри световни полицаи а другите като не могат да са номер 1 го раздават само отявлена опозиция слагаща прът в колелетата на първия. Това е пожизнена патова ситуация, при която се саботира смисъла от съществуването на ООН. Нито САЩ, нито Русия са прави още по-малко пък трябва да бъдат оставени диктатори и убийци като Саддам, Кадафи, Асад или Ким Чен Ун, които систематично избиват собствените си народи по свое усмотрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ако поне малко познаваше обществото в САЩ нямаше да се учудваш или поне нямаше да се пишеш точно по този начин.Какво има за чудене? Индустрия, политика, глобализъм и гадости. В Русия, Китай, Венецуела, Иран, Северна Корея, Великобритания, Канада или където и да е по света не е по-различно, нито единия президент е по-добър от останалите. Почти навсякъде е демагогия и имперски амбиции но въпреки това трябва да правим някакъв цивилизационен избор и въпреки че западния модел много се *** през последните 20 години все още е малко по-добре от новата Руска Евразийска идеология. Единственото, което може да ме накара тотално да се отрека от ЕС е ако се опитат на всяка цена да ни наложа техните гадни закони за легализация на хомосексуализма и за новото сексуално възпитание в детските градини по тези въпроси. Само ако посмеят да ни натискат ще ги заплюя в лицето всички европейци и ще се обърна обратно към християнската ценностна система на Русия заради православните й корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Учудвам се от реакцията на Кери и Обама/демократи - подръжници на по-мекия капитализъм с повече социални програми и оцеляването като общество/Те наистина "бяха избрани за да спират войните, а не да ги започват"Ако бяха републиканците/твърдите и крайни подръжници на капитализъм и "всеки сам се спасява"/ да бяха стреляли вече 100 пътиВижте За САЩ стрлбата и войните не са нищо друго освен една икономическа дейностСобствениците на оръжейно-военния комплекс в САЩ са всички частници милиардери. За тях всяка изстреляна ракета и бомба е ПЕЧАЛБА, защото на нейно място ще бъде произведена нова,а за това производство ще плати ПЕНТАГОНАПредставителите на тези ЕДРИ и СУПЕРБОГАТИ капиталисти,лобистите, 24 часа на ден търсят начини да осигурят "нови пазари" на продукцията на тези производства...либират за смъртТе така създадоха АлКайда саммите американци и после Ладен се обърна с/у тях. Умряха и американци, но пък "военния бизнес" работи и някой прави ПЕАЛБА! И капитализъмъ "работи добре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 5
Jorkata
преди 10 години
Що - беше въпрос на време... ако американците решат да праснат някой, кой ще ги спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Вече започвам много да се притеснявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още