IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка променя правилата за кредитиране

Международната финансова институция ще повиши и някои такси, за да удвои размера на кредитите, които отпуска всяка година

10:52 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: Ройтерс

Световната банка (СБ) – международната финансова институция, която иска да сложи край на бедността до 2030 г., променя правилата за кредитиране и повишава някои такси, за да изпълни плана си за увеличение на паричните средства, които раздава под формата на заеми всяка година, с около 50%, предавa Bloomberg.

„Нуждите на световното развитие, разбира се, далеч надхвърлят способностите на Световната банка да ги изпълни. Но ние искаме да направим доста повече“, отбелязва президентът на институцията Джим Йон Ким в предварителните си бележки преди заседанието на Съвета за международни отношения във Вашингтон.

„С цел да посрещнем увеличеното търсене, което очакваме, и след като ставаме по-добри при предоставянето на познания и решения на нашите клиенти, то ние ще заздравим финансовата си способност за увеличаване на приходите и за разширяването на капитала си.“

Промените са част от плана на Ким да трансформира базираната във Вашингтон институция, защото, според него, е станала твърде фрагментирана и предпазлива, за да изпълни своята крайна цел за справяне с бедността.

Президентът на СБ иска да увеличи кредитите, гаранциите и инвестициите, които банката прави всяка година, до 70 млрд. долара от текущите инвестиции за около 45-50 млрд. долара. В края на фискалната 2013 г., приключваща на 30 юни, задълженията на институцията възлизат на 52,6 млрд. долара.

За да постигне целта си, кредиторът, които дава заеми на правителствата със средностатистически приходи, ще ревизира коефициента собствен капитал към кредити, ще въведе нови матуритети и ще таксува средствата, които не са разпределени. В официално становище от СБ планират да увеличат кредитния лимит с 2,5 млрд. долара за пет страни, измежду които са Китай, Индия и Бразилия.

Промените ще дадат възможност на една от петте институции, попадащи в Групата на СБ*, а именно - Международна банка за възстановяване и развитие, да увеличи кредитирането до 28 млрд. долара на година от текущите 15 млрд. долара. В следващите 10 години сумите на отпуснатите заеми ще нараснат със 100 млрд. долара, за да достигнат 300 млрд. долара, уверява Ким.

Другите институции в Групата на СБ също ще ангажират повече средства. Поделението за застраховане от политически риск почти ще удвои новите гаранции в следващите четири години, споделя Ким. Прогнозите са, че през следващото десетилетие поделението, ориентирано към частния сектор, което отпуска заеми и прави директни инвестиции, ще увеличи с 50% портфейла си.

* СБ обхваща две институции: Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Групата на СБ, освен тези две, включва и още три: Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции и Международния център за регулиране на инвестиционните спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още