IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква икономическият ръст на България да е 1,7% през 2014 г.

Темповете на ръст на българската икономика изостават от темповете на ръст на останалите икономики от Централна и Източна Европа, които влязоха в ЕС след 2004 г.

19:05 | 18.12.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Световната банка очаква икономическият ръст на България да е 1,7% през 2014 г.

Икономиката на България ще нарасне с 1,7% през следващата година, прогнозират от Световната банка (СБ) в доклад за икономическия растеж на 11-те нови държави-членки на Европейския съюз (ЕС), които се присъединиха към общността след 2004 г.

Прогнозата на банката почти съвпада с тази на правителството. Управляващите заложиха в бюджета за следващата година ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8%. Европейската комисия (ЕК) очаква икономическият растеж на България догодина да бъде 1,5%, докато Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е по-оптимистична в прогнозите си и очаква икономически растеж от 2% догодина.

За настоящата година от СБ прогнозират, че БВП ще се разшири с 0,6%, което съвпада с прогнозата на финансовия министър, който очаква растеж от порядъка на 0,6 – 0,8%.

Темповете на икономически растеж у нас обаче ще изостанат от средния темп на растеж на 11-те държави, присъединили се към ЕС след 2004 г. За настоящата година БВП на страните ще се разшири средно с 1%, а през следващата година – с 2,3%, прогнозират от СБ.

Най-силен икономически растеж се очаква да отбележат балтийските държави – 4,2% е очакваният ръст на БВП в Латвия, 3,5% - в Литва, и 3% - в Естония. Трите държави ще са първенци по икономически растеж и през тази година, става ясно от данните в доклада. Латвия и Литва отбелязват най-високи темпове на растеж не само в EС11 , но и в целия Европейски съюз, подчертават от СБ.

Икономиката на Полша ще се разшири с 2,8% догодина и с 1,5% през тази година, а на Румъния – с 2,2% и през следващата, и през настоящата година.

“Растежът в страните от EС11 беше близо до нулата в началото на годината, в условия на намаляващи инвестиции и подтиснато потребление. Въпреки това икономическите перспективи се подобриха през годината, тъй като ситуацията в Еврозоната се стабилизира, износът тръгна нагоре и вътрешните политики подкрепиха растежа”, коментира Тео Томас, водещ икономист в регион Европа и Централна Азия на Световната банка и ръководител на екипа за 11-те държави.

Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Икономически ръст?!Няма проблем - просто ще се покажат на светло част от "паричните потоци" от контрабанда и митници и готово.С един куршум,2 заека - ще си узаконят кражбите,като ги представят за "икономически растеж" и ще се представят пред света,че са големи кадърници в управлението.А това,че се затварят предприятия,че безработицата расте,че населението бяга от Територията...кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Ееее ама те си нямат гениите от БСП и ДПС да им пратим за да изравним темповете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Безработицата расте, те чакат икономически ръст..кого лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още