IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква икономическият ръст на България да е 1,7% през 2014 г.

Темповете на ръст на българската икономика изостават от темповете на ръст на останалите икономики от Централна и Източна Европа, които влязоха в ЕС след 2004 г.

19:05 | 18.12.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Световната банка очаква икономическият ръст на България да е 1,7% през 2014 г.

В доклада се посочва, че икономическата активност в тези страни е започнала да укрепва през второто тримесечие на фона на повишаващо се доверие, породено от сигналите за възстановяване в еврозоната, която излезе от рецесията през второто тримесечие на годината.

Пазарът на труда предстои да изпита положителното въздействие на зараждащото се възстановяване, тъй като безработицата остава на най-високите си нива от началото на 2007 г. насам, посочват още от Световната банка. В момента около 4,9 млн. души от 11-те държави, присъединили се към ЕС след 2004 г., са безработни, което представлява увеличение от 1,8 милиона в сравнение с исторически ниското ниво, регистрирано през август 2008 г.

В България през този период броят на безработните е нараснал над два пъти, достигайки 449 000, от които 65 000 са млади хора, допълват експертите.

В доклада се посочва, че ще бъде необходимо засилване на растежа и предприемане на реформи на пазара на труда, за да се намали безработицата в условията на слабо възстановяване.

Решаването на проблемите с високото ниво на необслужвани кредити и несигурността във финансовите регулации, наред с подобряването на бизнес средата, са от ключово значение за премахване на спънките пред кредитирането, посочва се още в доклада. Условията за отпускане на кредит най-вероятно ще останат трудни в краткосрочен план, предупреждават от СБ.

Държавите освен това продължават да са изправени пред значителни рискове от спад в икономиката. Растящите в глобален план лихвени проценти, в съчетание с изменчивите капиталови пазари, могат да забавят възстановяването в еврозоната и да попречат на вътрешното търсене, в частност на инвестициите, в региона на EС11. Справянето със системните рискове във финансовия сектор на Европа също може да доведе до краткосрочно затягане на кредитните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Икономически ръст?!Няма проблем - просто ще се покажат на светло част от "паричните потоци" от контрабанда и митници и готово.С един куршум,2 заека - ще си узаконят кражбите,като ги представят за "икономически растеж" и ще се представят пред света,че са големи кадърници в управлението.А това,че се затварят предприятия,че безработицата расте,че населението бяга от Територията...кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Ееее ама те си нямат гениите от БСП и ДПС да им пратим за да изравним темповете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Безработицата расте, те чакат икономически ръст..кого лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още