IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-силно застаряващото население - най-големият риск за световната икономика

Промяната във възрастовата структура на жителите на Земята продължава да е пренебрегвана от властите по света

08:39 | 09.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все по-силно застаряващото население - най-големият риск за световната икономика

Действителният брой на работещите граждани зависи не само от възрастовата структура на населението, но също така и от продължителността на трудовата им дейност. В края на ХХ в. този фактор е имал малко влияние. Анализ на 43-те най-богати страни в света, изготвен от учените от Харвардския университет Дейвид Блум и Дейвид Гюнтер и Кенинг Финокм, установи, че между 1965 и 2005 г. средната официална пенсионна възраст се е увеличила с едва шест месеца. Същевременно през посочения период средната продължителност на живота за мъжете се е повишила с 9 години.

От началото на XXI в. тази тенденция се е променила. Около 20 на сто от американците на възраст над 65 години продължават да работят. За сравнение през 2000 г. този процент е бил 13 на сто от общото население. Почти половината от възрастните германци днес не искат да се пенсионират по възраст. Преди 10 години броят им е бил едва около 25%.

Демографските тенденции несъмнено ще се отразят на бъдещето, но това не означава, че днес можем да направим конкретна прогноза. Еволюцията на глобалната икономика ще зависи от това как политиците ще реагират на новите предизвикателства. Политическият отговор ще зависи освен това и от приоритетите на по-възрастните хора, което досега никога не се е случвало. Сред причините е и фактът, че те са по-склонни да участват активно в изборите, отколкото по-младите.

Някои от последните финансови и политически решения от двете страни на Атлантическия океан вече се отразяват интересите на все по-влиятелната част от обществото.

Пенсионната реформа в Обединеното кралство позволи на хората да харчат спестяванията си за пенсиониране преди него. В Италия бе блокирана планираната мащабна данъчна реформа, за да се предотврати увеличаване на данъчното бреме върху възрастните лица. Осъществените бюджетни съкращения в САЩ пък не засегнаха финансирането за здраве и размера на публичните пенсии.

Намаляването на инвестициите, растежът на спестяванията и липсата на балансирана политика на фона на бързо застаряващото население може да доведе света до продължителен спад в икономическия растеж през следващите няколко години. Факт, който сам по себе си е доста тревожен, и на който трябва да се реагира максимално бързо. В противен случай последиците за човечеството ще са необратими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
LUBA6A2014
преди 10 години
и аз тъй ги ''хвалебствам'',michaelis, но на тях май не им пука,че завличат целият свят в бездната,откъдето връщане назад няма 3:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
На Земята има ресурси и за 50 милярда човеци, това, че *** (банките) с тяхните ръстове за икономики не спират и не искат да се задоволят с нормално потребление е проблем на малка група от еврейски ***. Казано е за всеки има място под слънцето, явно някои се имат за по-човеци от човеците, но затова тя майката земя ще ни потърпи още малко и после като динозаврите. Няколко милиона години еволюция не са никакъв проблем за Земята, тъкмо ще бъде възстановена и обезпаразитена от нас човеците, щом не знаем как да живеем нормално за огромно съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ами то, факт е, че навалицата изпомпва ускорено ресурсите на планетата. Ако не се разреди, човешката популация ще погуби майчицата Земя.За жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Пренаселването ще бъде последвано от преизмиране.Следователно, по-далновидните, ще тичат настрани , дето има ярки тенденции за това, и ще отварят погребални агенции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Ааа дам това изказване го имаше, не си спомням от кой *** беше Ротшилд или Рокфелер и то даже публично някъде беше именно, че (перефразирам): "С две думи, всичкото ***, пенсионер, и друга твар, която не работи, а е само консуматор, той е пагубен индивид за икономиката и трябва да бъде отстранен"За тея не знам къде ше си носят имането, да се надявам и на оня свят да си го вземат, майка им да *** и еврейска долна пасмина да *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още