IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БМР: Еуфоричните финансови пазари са се откъснали от реалността

Според международната финансова институция в момента глобалните пазари са „под магията“ на централните банки

10:32 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	БМР призовава политиците да противодействат на постоянно нарастващите дългове по света и да стартират реформи, насочени към повишаване на продуктивността. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

БМР призовава политиците да противодействат на постоянно нарастващите дългове по света и да стартират реформи, насочени към повишаване на продуктивността. Снимка: Ройтерс

Банката за международни разплащания (БМР) предупреди, че „еуфоричните“ финансови пазари са се откъснали от реалността. Международната институция призова правителствата да изоставят политиките, които могат да породят неустойчива експанзия при различните активи, пише Financial Times.

В момента глобалните пазари са „под магията“ на централните банки и техните безпрецедентни монетарни мерки, отбелязват още от международната институция.

Въпреки че глобалната икономика се бори да излезе от сянката на кризата от 2007-2009 г., капиталовите пазари са „изключително оживени“ отчасти заради ултра гъвкавата парична политика, която се прилага по целия свят.

Водещите централни банки не бива да попадат в капана на покачването на лихвените проценти „твърде бавно и твърде късно“, смятат от базираната в Базел банка. БМР призовава политиците да противодействат на постоянно нарастващите дългове по света и да стартират реформи, насочени към повишаване на продуктивността.

В своя годишен доклад БМР също така предупреди за рисковете, надвиснали над развиващите се пазари. Институцията се позовава на индикатори, с което иска отрано да предупреди за възможни банкови кризи в редица страни, включително в Китай, където опасността е най-висока.

БМР, известна и като централната банка на централните банки, е дългогодишен скептик относно ползите от свръхстимулиращите парична и фискална политики. Последната й намеса отразява увеличаващата се загриженост, че възстановяването на капиталовите пазари и сектора на недвижимите имоти се гради върху нестабилни основи.

Докладът на БМР идва само дни, след като Английската централна банка (АЦБ) стана първата водеща централна банка, която използва своя инструментариум, за да предотврати дерайлирането на британската икономика заради кредитната експанзия на жилищния пазар.

АЦБ се надява, че рестрикциите върху по-рисковото ипотечно кредитиране ще обуздаят издуването на балон, който да накърни растежа. Но БМР предупреди, че гъвкавите политики, каквито централните банки по света въведоха, са по-слаб заместител на по-високите лихви.

„Подобни инструменти се оказаха доста полезни при повишаване устойчивостта на финансовата система, но те бяха частично ефективни що се отнася до ограничаване покачването на финансовите дисбаланси“, гласи становището на БМР по въпроса. „Ако не се разчита на паричната политика, предизвикателствата по пътя могат да се повишат.“

Възгледът на БМР за лихвените проценти си противоречи с позицията на Международния валутен фонд (МВФ), който този месец призова Европейската централна банка да разхлаби паричната политика чрез въвеждането на количествени улеснения, ако заплахата от ниските цени не отмине.

Директорът на МВФ Кристин Лагард определи риска от по-продължителния период на дефлация като „чудовището“, преследващо глобалната икономика. Но според БМР рискът от продължителен спад на цените е малък.

„Въпросът на добрата политика не е да се търсят начини да се стимулира растежът на всяка цена, а да се премахнат препятствията, които го възпират“, твърдят от БМР. Според банката съживяването на икономиката в последните месеци е отлична възможност за провеждане на реформи, а политиките трябва да станат по-симетрични, когато трябва да отговорят на различните периоди в циклите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още