IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Броят на починалите от Ебола е силно подценен

Заради епидемията Либерия е застрашена и от недостиг на храна, след като Кот д'Ивоар забрани движението на нейни кораби през водите ѝ

10:14 | 15.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
СЗО: Броят на починалите от Ебола е силно подценен

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че епидемията от Ебола в Западна Африка е по-сериозна, отколкото са допускали експертите. Служители в засегнатите райони са намерили доказателства, че официално обявеният брой на смъртните случаи и пациентите не отразява реалната ситуация и значително снижава мащаба на епидемията, посочва организацията.

Според обявените от СЗО данни починалите от Ебола са над 1060, а заразените - 1975, което прави настоящата епидемия най-смъртоносната досега.

Признанието на агенцията, че положението е по-лошо, отколкото се смяташе досега, може да подтикне правителствата и хуманитарните организации да вземат по-решителни мерки срещу вируса, отбелязва Ройтерс. 

Здравната агенция на ООН отбеляза, че е подготвена кризата да продължи месеци. СЗО оценява, че епидемията ще се разпространи още повече през следващите седмици. Епидемията от вируса беше обявена за извънредната здравна ситуация в международен мащаб преди една седмица. Президентът на организацията Маргарет Чан се срещна в четвъртък с няколко посланици на ООН, за да обсъди програма за спешна хуманитарна помощ за засегнатите страни.

СЗО съгласува разрастваща се международна реакция, като координира помощта от отделните страни, службите за контрол върху заболяванията, агенциите в системата на ООН и други, посочва организацията.

Във всичките четири страни, засегнати от Ебола, е обявена извънредна здравна ситуация. Заради епидемията Либерия е застрашена и от недостиг на храна. Някои основни стоки не може да бъдат доставяни в страната, след като съседната Кот д'Ивоар забрани движението на кораби на засегнатата страна през нейни териториални води. 

И въздушният транспорт от и до Либерия постоянно намалява. Авиокомпаниите Air France, British Airways, ASky и Arik вече преустановиха своите полети до Монровия. Американският превозвач Delta обяви, че последният полет на компанията да бъде на 27 август.

За наличието на Ебола беше съобщено за първи път от Гвинея през март, първи заболели в региона обаче е имало най-вероятно още през декември. Вирусът се разпространява бързо в Либерия и Сиера Леоне. Това е първата епидемия от Ебола в Западна Африка и най-лошото избухване на болестта, откакто е регистрирана.

Развитието на кризата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
открил съм ваксина може да се изстреля от Русия и за 10 минутки някъде е там може да е топол-м може и сс 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ohilen
преди 9 години
И сега к'во, да чакаме да ни зарадвате с новата васкинка срещу Ебола ли ? Хахаха - подготвяте си пазара и после само се продава произведението ви :))Айде нема нужда -затегнете ни границите ( да се влиза само с документи и след карантина на място).Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още