IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина се насочва към разрешаване на казуса с облигационерите извън САЩ

Законодателите в Буенос Айрес привличат Франция като външен наблюдател за коректното извършване на плащанията

10:07 | 04.09.14 г. 5
Аржентина се насочва към разрешаване на казуса с облигационерите извън САЩ

Аржентинските законодатели са приели в четвъртък законопроект, който позволява на страната да се опита да изплати външния си дълг чрез посредници извън САЩ, съобщава WBP Online. Одобрение засега има само от горната камара на парламента, като се очаква и останалите народни представители също да подкрепят законовите изменения.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила преди 30 септември, за когато е насрочено следващото плащане на преструктурираните облигации на Аржентина.

Въпреки това предложеният закон ще се изправи пред пречки в САЩ и сред притежателите на облигации, които отказаха предходното преструктуриране на аржентинския дълг. По-рано съд в Ню Йорк се произнесе срещу Буенос Айрес в дългогодишния спор с хедж фондовете, определени от правителството на южноамериканската страна като "лешояди".

В контраст с последните проблеми правителството на Аржентина възнамерява да възобнови обслужването на държавните си задължения, след като посочи, че разполага с пари и не е изпаднало във фалит. Законопроектът предлага също Франция да бъде добавена като външен наблюдател, който да съблюдава за коректното извършване на плащанията.

През миналия месец аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер заяви в емоционално интервю, че правителството ще се опита да извърши замяна на дълг в опит да се избегне съдебното решение в САЩ, което потвърди втория фалит на страната в рамките на последните 13 години.

В същото време анализатори забелязаха, че търсенето на аржентински държавни ценни книжа (ДЦК) се покачва – сигнал, че пазарните участници остават оптимисти за бързото разрешение на казуса. Друга причина за търсенето е високата доходност.

Правителството засега се опитва да отблъсне идеята за втора девалвация за тази година след осъществената на 24 януари. Въпреки това икономисти се опасяват от малкото като обем чуждестранна валута, която се влива в страната. Анализаторите предполагат, че валутата може да бъде целенасочено обезценена с нови 25% до края на 2014 г.

По време на късната азиатска търговия в четвъртък аржентинското песо се търгува без промяна спрямо зелените пари при 8,4152 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
абе да не бомбардират Аржентина с ракети сега, а..защото "застрашават сигурността" на латинаска амрика и притежават оръжия за масово унищожаване" и социализма им е деспотична система и е нужно тази страна да се демократизира/ по подобие и на България/... за да може да се фашизира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
ми че те си плащат хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
хубу ми и америте да си платат техните .... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
melon
преди 9 години
Аржентинците малко клинчат. В края на краищата дълговете трябва да се плащат. Голяма и богата държава са... Ама май уево им беше управлението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още