IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина не успя да отстрани посредника в спора с кредиторите

Даниел Полак се справя добре с работата си, като действа с "голямо умение", счита американският съдия Томас Гриеса

13:23 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниел Полак остава посредник между двете спорещи страни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Даниел Полак остава посредник между двете спорещи страни. Снимка: Ройтерс

Американски съдия отхвърли искането на правителството на Аржентина да бъде отстранен назначения от съда посредник в спора с кредиторите, който доведе до изпадане в състояние на неплатежоспособост на страната през миналата седмица, предава Ройтерс. 

Съдия Томас Гриеса отхвърли опасенията на Аржентина, че Даниел Полак не е безпристрастен посредник в спора с инвеститорите, които отказаха да приемат преструктурирането на дълга след последния дефолт на страната през 2001 г.

Полак се справя добре с работата си, като действа с "голямо умение" и се отнася справедливо към всички страни, смята Гриеса. Недоволството на южноамериканската страна избухна в края на юли, когато посредникът заяви, че страната е непосредствено заплашена от дефолт.

Адвокатът на Аржентина Джонатан Блекман заяви, че изказването на Полак подкопава позицията на страната на финансовите пазари. Критиките му бяха повторени от аржентинския премиер Хорхе Капитанич, който смята, че Полак действа като "говорител на фондовете лешояди", имайки предвид американските инвеститори, които са противници на Буенос Айрес в спора.

Същевременно аржентинската комисия по ценни книжа започна разследване на предполагаеми незаконни спекулации от страна на кредиторите, предава още Ройтерс.

Председателят на комисията Алехандро Ваноли е помолил американските си колеги да му изпратят информация за сделките, свързани със застраховките за защита от фалит – CDS (Credit Default Swaps). Ведомството му иска да прецени дали хеджфондовете са притежавали книжата, докато същевременно са преговаряли с Аржентина. Използването на вътрешна информация е забранено и наказуемо в САЩ и Аржентина, заяви Ваноли по време на пресконференция.

Междувременно Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибския регион е на мнение, че аржентинската икономика вероятно ще се свие през 2014 г. Комисията понижи вчера прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Аржентина от 1,0 на 0,2%.

Но председателят на комисията Алисия Барсена заяви, че прогнозата е била направена преди последното развитие на сложната ситуация със спора между Аржентина и кредиторите, поради което е остаряла. „Нашата прогноза за растежа не е адекватна. Ние я направихме през юли, а сега ситуацията е напълно различна", каза тя. "Смятаме, че Аржентина вероятно ще има отрицателен растеж през 2014 г.", заяви още тя.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още