IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OOН: Ебола причини здравна криза без аналог в модерните времена

Светът трябва да отпусне още средства за борба с епидемията, настоява Съветът за сигурност на организацията

13:28 | 19.09.14 г.
OOН: Ебола причини здравна криза без аналог в модерните времена

На извънредно свое заседание Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) единодушно прие резолюция, призоваваща всички държави да предоставят повече средства за борба с избухналата епидемия от вируса ебола в Западна Африка.

По време на срещатa генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че броят на заразените с вируса ще се удвоява на всеки три седмици. Други представители на ООН пък описаха ситуацията като "здравна криза без аналог в модерните времена", пише WBP Online.

По-рано тази седмица Световната здравна организация съобщи, че повече от 700 нови случая на заразени с вируса ебола са се появили в Западна Африка само в последната седмица, което показва, че огнището на болестта се разраства.

Вирусът досега застигна Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия и Сенегал, като повече от 2 600 души намериха смъртта от началото на епидемията.

Световната банка (СБ) предупреди, че вирусът може да има катастрофално въздействие върху икономиките на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Базираната във Вашингтон организация изтъкна, че икономическото въздействие на вируса може да нарасне осем пъти във вече нестабилните държави.

Производителността спадна във всички сектори на икономиката, но най-вече в селското стопанство и минното дело в резултат както на карантинните мерки, така и поради страховете за разпространението на болестта. Много хора работят по-малко и съответно печелят и харчат по-малко в резултат на разпространението на бедността.

"Основната цена на този трагичен проблем са изгубените човешки животи и тежките страдания", каза президентът на Групата на СБ Джим Йонг Ким.

"Но нашите констатации стават ясни, че колкото по-скоро се ограничи и намали нивото на страх и несигурност, толкова по-бързо можем да притъпим икономическото въздействие от вируса ебола", посочи Джим Йонг Ким.

Президентът на САЩ Барак Обама посочи, че ебола е "заплаха за глобалната сигурност" и обяви, че САЩ ще заемат по-голяма роля в борбата срещу здравната криза.

Международният валутен фонд пък заяви, че изпълнителният му съвет ще разгледа предложение да се предоставят на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне допълнителни 127 млн. долара за борба с икономическото въздействие на ебола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още