IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарският държавен фонд сменя ръководителя си

Промяната идва заради прочистване на старата гвардия след абдикацията на предишния шейх в полза на сина му

18:04 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от Катар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед от Катар. Снимка: Ройтерс

Катар наистина заема съвсем малка територия, малко по-голяма от Ямайка. Около два милиона души живеят в малкото емирство, 80 процента от тях са гастарбайтери. И все пак малката пустинна държава е на път да се превърне в икономическа суперсила, защото страната с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението използва своите петродолари, за да купува влияние в световен мащаб.

Покупките стават чрез Qatar Investment Authority (QIA),който управлява активи за 300 млрд. долара. Фондът има значителни дялове в Barklays, Credit Suisse и лондонският елитен магазин Harrods. Начело сега застава член на катарското кралско семейство, предава Financial Times.

Шейх Абдулах бин Мохамед бин Сауд ал-Тани ще поеме поста на Ахмед ал-Сайед като новия директор на един от най-влиятелните държавни инвестиционни фондове, предава Qatar News Agency, цитирана от Financial Times.

Промяната идва само година след като Сайед зае поста. Това стана след като предишният шейх, шейх Хамад бин Халиха ал-Тани предаде властта в страната на сина си шейх Тамим бин Хамаб ал-Тани.

По онова време банкерите смятаха, че бившият директор на Qatar Holding, отделът за директни инвестиции на фонда, ще бъде временно начело и ще бъде сменен.

Бизнесмените в Катар гледат на смяната на Сайед като на част от политиката на новия емир да постави собстгвения си екип на висши държавни служби. “Става дума за прочистване на старата гвардия”, заяви катарски бизнесмен.

На Сайед се гледа като на прекалено близък с бившия премиер Хамад бин Ясем, който подаде оставка след абдикацията на предишния шейх. Банкер, работещ по сделки с QIA, заяви, че промяната е изненадваща. На Сайед се е гледало като на човек, който набира влияние през последните няколко месеца.

Шейх Абдула в момента е изпълнителен директор на Ooredoo, мобилен оператор в Залива, и бивш ръководител на кралския двор.

QIA се доказа като един от най-сериозните инвеститори в света след като бе създаден през 2005 г. Целта му бе да използва газовите богатства на страната за инвестиране в диверсифицирано портфолио на дългосрочни инвестиции. Възходът му като един от най-големите световни инвеститори обаче не мина без критика.

QIA е най-малко прозрачния и най-малко склонен да се съобразява с нормите за управление на корпорация фонд. Това твърди проучване от октомври на консултантската компания GeoEconomica. Изследването включва 31 държавни инвестиционни фонда, които са подписали Принципите от Сантиаго (Това са 24 незадължаващи насоки за “най-добро управление” на компании - бел. ред.)

Смяната на лидера идва в момент, в който QIA е замесена в сериозна битка за придобиването на източно лондонското бизнес предградие Canary Wharf.

QIA е най-големият акционер в мажоритарния собственик на Wharf, Songbird Estates. Наскоро фондът обедини усилия с канадските имотни инвеститори Brookfield, за да съберат 2,2 млрд. британски паунда за придобиване на компанията.

Офертата им бе отказана и сега дуото обмисля дали да направи следваща стъпка преди края на четвъртък, когато изтича срокът на офертата им.

Най-скорошната придобивка към портфолиото на катарския фонда е закупуването на световната централа на HSBC за 1,1 млрд. паунда. Това е най-голямата транзакция за една сграда, правена някога на лондонския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още