IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада остави основния лихвен процент без промяна

Ниската цена на петрола създаде някои проблеми за експорта, но шансовете за второ орязване на лихвите след това от януари остават малки

11:22 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадската централна банка остави основния лихвен процент в страната непроменен. Институцията заяви, че индексите за цените на суровия петрол и инфлацията са близо до нейните прогнози и по-слабата валута би помогнала на не-енергийния износ, съобщава Bloomberg.

В четвъртък Централната банка на Канада реши да остави ставката на заемите за един ден между търговските банки на 0,75%, както бе прогнозирано от мнозинството икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Доходността по двугодишните облигации се повиши с най-сериозното си темпо за последните пет години и валутата изличи загубите.

Гуверньорът на банката Стивън Полоз заяви миналата седмица, че изненадващото намаляване на лихвите от 21 януари е дало време на банката да изследва ефекта от спада на цената на петрола върху икономиката. Орязването е довело до „съществено улеснение“ на финансовите условия, което ще парира негативния ефект от шока в цената на петрола, заяви банката от Отава.

„Това изявление изглежда подсказва, че те са приключили засега“, смята Ранди ЛеКлер, старши паричен съветник в базираната в Торонто Manulife Asset Management. Урокът за инвеститорите от януари е, че „когато видите големи движения при суровините ще има политически отговор“.

По-спокойните финансови условия по кривата на доходността и по-слабият канадски долар ще подпомогнат не-енергийния износ и инвестициите, заяви в четвъртък банката.

„Рисковете около профила на инфлацията сега са по-балансирани“, се казва в изявление на банкерите. Те добавиха, че сегашното ниво на стимули „все още е подходящо“.

Доходността по двугодишните държавни облигации се повиши с най-бързото си темпо от октомври 2009 г., покачвайки се с 12 пункта до 0,62%. Канадският долар поевтиня със 7% тази година до сряда. Той си възвърна част от загубите, след като инвеститорите намалиха залозите си, че централната банка би намалила лихвите през април.

По-голямата част от негативния ефект от ниските цени на петрола би се появил през първата половина на 2015 г., въпреки че може да е по-силен от очакването през януари, заяви банката.

„Не бихме отписали все още намаление на основния лихвен процент“, заяви Мазен Иса, старши канадски макро стратег в TD Securities. “До април ще имаме много повече информация за щетите от по-ниските цени на петрола“.

Канадският долар си върна част от загубите след решението и поскъпна с 0,5% до 1,2428 за 1 щатски долар към 10:50 в Торонто. Валутата е изгубила 6,5% от стойността си тази година спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още