IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абас: Палестина вече не е обвързана с Договорите от Осло

Палестинският президент обвини Израел в неспазване на договорите и последвалите споразумения

21:23 | 30.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предизвиквайки ново напрежение с Израел, президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви в сряда, че територията вече не е обвързана с Договорите от Осло, които формираха основата за решението на конфликта между Израел и Палестина чрез създаването на две държави, съобщава Wall Street Journal.

В годишната си реч пред Общото събрание на ООН Абас обвини Израел в нарушаване на договорите и последвалите споразумения. Той подчерта, че няма причина, поради която палестинците да продължат да ги спазват докато израелците не го правят.

„Не можем да продължим да бъдем обвързани с тези подписани споразумения с Израел и Израел трябва да поеме цялата си отговорност в ролята си на окупираща сила“, заяви Абас.

Преди изявлението имаше спекулации, подхранвани от близки на Абас, че той ще „пусне бомба“ по време на изказването си. Макар тонът на речта да беше сериозен, практическите последици не са ясни веднага.

Абас направи изказването си на фона на растящо недоволство сред много палестинци около застоя на мирните преговори с Израел, най-продължителния конфликт от основаването на ООН преди 70 години. В резултат на това популярността на Абас сред палестинска диаспора сериозно спадна.

Заради липсата напредък по преговорите през последните три години Абас се опитва да получи международно признание на държавата Палестина като от стратегията за оказване на натиска върху Израел.

През 2012 г. страните членки на ООН гласуваха с голямо мнозинство, за да повишат статута на палестинската делегация до такъв на страна наблюдател нечлен на ООН.

Оттогава палестинците използват статута си, за да придобият право на глас в други организации към ООН и да се присъединят към Международния наказателен съд, където заплашиха да търсят отговорност от Израел за окупирането на палестинските заеми.

Преди по-малко от три седмици Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство, за да позволи на палестинците да издигнат националния си флаг в централата на ООН – символична стъпка, която все пак вбеси израелците, определящи я като циничен жест, който няма да помогне за напредъка на мирния процес.

Абас подсказа за тона на днешното си изявление в статия, публикувана във вторник на сайта на The Huffington Post, в която президентът дава цялата отговорност за провала на преговорите изцяло на Израел.

„Макар че на международно ниво израелското правителство говори за решение за две държави, на вътрешно ниво то налага политики, които целят да разрушат каквото е останало от Палестина“, заяви той в статията.

Израелското правителство от дълго време твърди, че е готово да възобнови мирните преговори с палестинците и че Абас е отровил атмосферата, насърчавайки палестински нападения срещу Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още