IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложническата драма в Мали приключи с 27 жертви

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението срещу луксозния хотел в Бамако и го нарече "ужасяващ терористичен акт"

22:15 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заложническата драма в Мали приключи с 27 жертви

Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали, след като малийски командоси щурмуваха хотел Radisson Blu в столицата Бамако и убиха двама въоръжени ислямисти, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

По информация на Франс прес жертвите са 22, а в операцията са участвали и френски командоси. В заложническата драма е загинал белгиец, високопоставен държавен служител, който бил в командировка в Мали.

Всички заложници в хотела са освободени, съобщи малийският министър на вътрешната сигурност полковник Салиф Траоре. Не се знае още каква е съдбата на нападателите, за които по-рано бе съобщено, че са се барикадирали на седмия етаж на сградата.

Най-малко 170 души - 140 гости и 30 служители, бяха взети за заложници от нападателите, а за атаката пое отговорност джихадистката групировка „Ал Мурабитун“, която е базирана в северната част на Мали.

Групировката обяви, че е организирала нападението заедно с Ал Кайда в ислямски Магреб. „Ал Мурабитун“ се оглавява от алжирския ислямист Мохтар Белмохтар, за когото през юни се твърдеше, че е убит при американски въздушен удар, но после се оказа жив, припомня Ройтерс.

Източник от ООН посочи, че военнослужещи от контингента на световната организация в Мали са намерили 27 тела и претърсването на хотела продължава. Миротворците са видели 12 тела на подземния етаж и 15 тела на втория етаж.

Чужденци от най-малко 14 държави са били сред общо 140-те гости на Radisson Blu по време на нападението. Сред заложниците е имало и 45 малийци. По думите на малийския министър на вътрешната сигурност 76 души са били освободени от силите за сигурност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението срещу луксозния хотел в Бамако и го нарече "ужасяващ терористичен акт". Той изтъкна, че е силно обезпокоен от обстоятелството, че нападението става в момент на значителен напредък в мирния процес в африканската страна, предаде Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още