IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минната компания Anglo American съкращава 85 хил. служители

Ръководството ще се раздели с около 63% от персонала

15:25 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната минна компания Anglo American обяви планове за мащабно преструктуриране на бизнеса, в резултат на което ще бъдат съкратени 85 хил. работни места, което е около 63% от персонала в компанията, съобщи Wall Street Journal.

Планът включва още продажба на активи, съкращения на разходите и спиране на изплащането на дивиденти, като ръководството прави опит да се справи със срива в цените на суровините. Това е една от най-драстичните мерки за преструктуриране от страна на голяма минна компания, след като цените на суровините се понижиха заради слабото търсене от Китай, коментира Wall Street Journal. 

Компанията с централа в Лондон е петата по големина в света по пазарен дял. Мениджмънтът планира да намали портфолиото си с около 60% и да се фокусира върху по-малко активи, които да са източник на финансиране, докато се нормализират цените на суровините.

От Anglo American казват, че продажбата на активи и затварянето на бизнесите, които не са на печалба, ще остави компанията с около 50 хил. служители. Днес персоналът наброява около 135 хил. души. Съкращенията на работните места са далеч повече от обявените през юли, когато фирмата обяви планове за освобождаване на 53 хил. души.

Съкращенията ще се осъществят поетапно в рамките на няколко години, като до 2017 г. служителите на Anglo American ще бъдат около 92 хил. души. Не е ясно кога точно броят им ще бъде сведен до 50 хил. души.

„Смятаме, че най-добрият отговор за нашите акционери е да преминем към по-малко, висококачествено, издръжливо портфолио, където ще можем по-ефективно да привличаме капитали“, казва Марк Кутифани, главен изпълнителен директор на Anglo American.

Плановете на ръководството включват консолидиране на бизнеса от шест до три звена.

Изплащането на дивиденти ще бъде прекратено за второто полугодие на 2015 г. и за цялата 2016 г., а значителните съкращения в капиталовите разходи трябва да стабилизират счетоводния баланс.

Акциите на компанията поевтиняха със 7,3%, а индексът за минната индустрия FTSE 350 в Лондон се понижи с 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още