IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore запази прогнозата си за годишна печалба въпреки срива на суровините

Швейцарската миннодобивна компания отчита минимален ръст на добива на мед за тримесечието

11:30 | 04.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската миннодобивна компания Glencore Plc, която има дългово бреме от 30 млрд. долара, заяви, че търговията е била по-силна през третото тримесечие, поради което компанията запазва прогнозата си за годишна печалба на фона на срива на цените на суровините, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба преди лихви и данъци ще бъде между 2,5 и 3,5 млрд. долара през тази година, заяви швейцарската компания в сряда, потвърждавайки прогнозата си от август. В бизнеса с търговия има „по-добри постъпления от метали и минерали и земеделски продукти“, каза още тя. Компанията заяви, че ще намали производството си на мед с още 55 хил. метр. тона до края на 2017 г.

Glencore обяви и че ще цели намаляване на заемите с 5 млрд. долара до 25 млрд. долара до края на годината, докато в същото време се стреми към нетно финансиране от 40 млрд. долара. Милиардерът и главен изпълнителен директор Айван Гласенберг затваря въглищни, медни и цинкови мини в опит да се справи със срива на цените, който се отразява на печалбите на най-големите минни компании. Акциите на Glencore поскъпнаха с 85%, след като се сринаха до рекордно ниски стойности на 28 септември. Компанията обаче предприе съответни действия, за да разсее опасенията на инвеститорите за способността си да ограничи дълговото бреме.

Базираната в Баар, Швейцария, компания съобщи късно във вторник, че продава дял от бъдещия си сребърен добив от мината Antamina на Silver Wheaton Corp. в сделка, която включва предварително плащане за 900 млн. долара.

Акциите на Glencore поскъпнаха с 6,2% към 8:06 местно време в сряда в Лондон. Акциите отчитат спад от 57% от началото на годината досега, което прави компанията най-зле представящата се в индекса FTSE 100. Конкурентът ѝ Anglo American Plc отчита понижение от 51% за тази година.

Най-големите минни компании в света отчитат по-слаби печалби на фона на забавящия се икономически ръст в Китай, най-големия купувач на стоки. Това намалява търсенето на суровините и засилва свръхпредлагането. Медта е поевтиняла с около 18% през тази година на London Metal Exchange и достигна 6-годишен минимум през август.

Glencore заяви още, че е погасила три облигации за сумата от 1,95 млрд. долара от края на третото тримесечие насам и е закупила обратно облигации за още 400 млн. долара.

Реалистично погледно, това е най-добрата развръзка на едно много волатилно тримесечие, която някой можеше да си представи“, казват анализаторите Иън Русов и Дейвид Бътлър от Barclays.

През септември Glencore обяви, че ще намали добива си на мед от мини в Замбия и Конго с 400 хил. тона. Сега компанията повиши оценката си до 450 хил. тона и обяви, че затваря мини и няма да повишава производството през 2015 и 2016 г.

Добивът на мед от мините е нараснал с 1% до 396 600 тона през трите месеца до края на септември, което е над 391 300 тона през миналата година, съобщи Glencore. Компанията, която е и най-големият доставчик на въглища за електроцентрали, допълни, че общият добив на горивото е спаднал с 15% до 34 млн. тона през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още