IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на електроуреди пада жертва на по-евтината руска рубла и бразилски реал

По-слабото търсене на техника се отразява негативно на експорта на развиващите се държави

11:49 | 11.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рязкото поевтиняване на бразилския реал и руската рубла сякаш взима неочаквана жертва – пазарът на електроуреди. Очаква се тази година продажбите на дребно на електроуреди в световен мащаб да нараснат с едва 2%, най-вече заради спадовете в Бразилия и Русия, сочи проучване на Euromonitor, цитирано от CNBC. Покачването тази година ще е най-слабото от кризисната 2009-та година. За сравнение през 2014 г. продажбите на дребно отбелязаха ръст от 3,8%.

В Русия и Бразилия продадените тази година електроуреди ще бъдат по-малко спрямо 2014 г., съответно със 28 и 6%, сочат още данните на проучването. 

Общото между двата пазара е, че валутите и на двете страни поевтиняха рязко през последната година. „Това определено влияе на продажбите “, посочва Джейми Ко, ръководител в Евромонитор, пред CNBC. „Цените на вносните стоки се покачват, но това не означава, че брутният вътрешен продукт и доходите се покачват. Желанието на клиентите да купуват няма да остане същото“, коментира още тя. Според нея потребителите вероятно ще продължат да купуват уреди като хладилници, тъй като гледат на тях като на необходимост, но плановете за покупки на друга техника може да отпаднат.

В същото време по слабото търсене към развиващите се пазари, където се произвеждат много от уредите, се забелязва в данните за търговията. Според експертите на Capital Economics приходите от износ на развиващите се страни ще се свият с 1 трлн. долара, което е около 3,5% от съвкупния БВП на тези държави.

В същото време икономиката на Русия се очаква да се свие с 4% през 2015 г., а тази на Бразилия – с 3 на сто, сочат прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ). Бразилската централна банка определи основната лихва на деветгодишен връх от 14,25% в опит да се справи с инфлацията. В южноамериканската страна обаче съществува култура на покупки на електроуреди на изплащане, а високите лихви са се отразили негативно на търсенето, посочва Ко.

Но не целият пазар на електроуреди ще бъде засегнат. Например по-слабият реал няма да попречи на бразилците да купуват фритюрници, използващи по-малко мазнина, като страната ще е на второ място по покупките им след Китай.

В световната търговия на електроуреди се наблюдават и други интересни тенденции. В Азия например търсенето на съдомиялни се очаква да се засили, като тук се включват Китай, Индия, Виетнам и Тайланд. Експертите смятат, че това е необичайно, тъй като в тези държави средната класа и по-заможните граждани традиционно използват услугите на домашни помощници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Трябваше и Китай да прибавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Вързани са, много са вързани нещата в икономиката. Няма начин да прецакаш комшията, без да прецакаш и самия себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още