IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаването на ваксина срещу вируса Зика може да отнеме месеци

Възможно е ваксината за спешни ситуации да бъде готова преди края на годината

14:37 | 30.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компании и учени по цял свят се борят да създадат ваксина срещу вируса Зика, но това може да отнеме месеци, ако не и години, предаде Ройтерс.

Американският център за борба със заразните заболявания създаде спешен оперативен център, който ще работи денонощно, за да се бори със Зика. Най-бързо има шанс да създаде ваксина фармацевтичната компания Inovio Pharmaceuticals Inc.

Възможно е ваксината за спешни ситуации да бъде готова преди края на годината, към октомври или ноември, съобщават канадският учен Гари Кобингър, работил върху експериментална ваксина срещу ебола.

Междувременно президентите на САЩ и Бразилия Барак Обама и Дилма Русеф обсъдиха  разпространението на вируса Зика в Западното полукълбо, припомня Ройтерс. Те са подчертали нуждата от съвместни усилия за разработване на по-добри ваксини и други технологии за контрол над вируса.

В същото време Колумбия и Венецуела съобщиха, че наблюдават скок на случаите на рядко срещания синдром на Гилен-Баре, който може да е свързан с разпространението на Зика, предаде AFP, цитирана от БТА.

В Колумбия има 41 случая на заболяването, което може да доведе до временна парализа. Те се свързват с пренасяния от комари вирус, съобщи заместник министърът на здравеопазването Фернандо Руис.

Във Венецуела са регистрирани 255 случая на синдрома на Гилен-Баре, съобщи министърката на здравеопазването Луисана Мело. Обикновено на месец в страната се регистрират 30 до 40 случая на този синдром, съобщава бившият здравен министър Хосе Олета.

Канада съобщи вчера, че четирима нейни граждани са се върнали от чужбина, след като са се разболели от вируса Зика. Разпространението на вируса в страната обаче е малко вероятно, защото пренасящите го комари не могат да се адаптират към канадския климат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Затова пък, създаването на самия вирус им отне много по-малко време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
След еболата, това ли е следващото дето пуснаха?Да изпукате дано деева маави от ваще си вируси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още