IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтините самолетни билети са стимулирали въздушния трафик през 2015 г.

Пътническият трафик е нараснал с 6,5% - най-силното увеличение от 2010 г. и повече от средното повишение през последните 10 години

12:33 | 05.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Глобалният въздушен пътнически трафик е нараснал с 6,5 на сто през 2015 г. спрямо предходната година благодарение най-вече на спада на цените на самолетните билети, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от AFP.

„Много доброто представяне през миналата година, въпреки по-слабите икономически условия, потвърждава силното търсене на въздушен транспорт", коментира Тони Тайлър, генерален директор на IATA.

Това е най-силното увеличение на трафика на пътници от 2010 г. насам и е доста над средното повишение от 5,5 на сто през последните 10 години, отчитат от асоциацията, която обединява близо 260 авиокомпании.

Според IATA спадът на цените на билетите, оценяван на средно 5% спрямо 2014 г., е допринесъл до голяма степен за този добър резултат.

Междувременно капацитетът на авиокомпаниите се е увеличил с 5,6%, а заетите места в самолетите са нараснали с 0,6 пункта, за да се стигне до рекордното равнище на заетост от 80,3 на сто.

Най-силно увеличение на пътническия трафик е отчетено от компаниите от Близкия изток (+10,5 на сто), следвани от авиопревозвачите от Латинска Америка (+9,3 на сто). Азиатско-тихоокеанският район, който формира една трета от глобалния трафик, е на трето място с увеличение от 8,2 на сто.

Международният трафик на европейските авиопревозвачи е нараснал с 5%, в Северна Америка повишението на международното търсене е 3,2%, а в Африка е отчетен най-слабият ръст - 3%.

IATA подчертава, че доброто здраве на въздушния транспорт е допринесло миналата година за развитието на световната икономика. Асоциацията обаче изразява съжаление от подхода на "някои правителства, които продължават да мислят неправилно, че стойността на таксите, които могат да бъдат налагани на въздушния транспорт, са по-важни от печалбите - икономически и социални, произтичащи от този трафик".

Асоциацията критикува и решението на Италия да повиши таксите, с които се облагат пътниците. "Това ще нанесе удар на конкурентоспособността на италианската икономика, ще намали броя на пътниците с над 755 хил. души и брутния вътрешен продукт на страната със 146 млн. евро годишно, както и може да доведе до закриването на близо 2 300 работни места", допълва асоциацията.

„Във време, в което глобалната икономика дава признаци на отслабване, правителствата трябва да търсят начини да стимулират разходите, а не да ги обезсърчават“, посочват от IATA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още