IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия търси банков кредит за 6-8 млрд. долара?

Това би било първото значително заемане на средства от чужбина за кралството от над десетилетие, като те ще отидат за попълване на дупката в бюджета

15:24 | 09.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Саудитска Арабия търси банков кредит в размер от 6 млрд. до 8 млрд. долара. Това твърдят пред Ройтерс лица, запознати с процеса. Агенцията отбелязва, че това би било първото значително заемане на средства от чужбина за правителството на кралството от над десетилетие.

Властите в Рияд са помолили банки да подават своите предложения за удължаване на 5-годишния заем в щатски долари с въпросния обем, но и с опция за увеличаването му. Според запознатите лица, пожелали анонимност, средствата ще отидат за запълване на рекордната дупка в бюджета, която причиниха ниските цени на петрола.

Ройтерс е потърсила Министерството на финансите на Саудитска Арабия и централната банка за коментар, но институциите не са откликнали.

Миналата седмица агенцията предаде, че арабската страна е питала банки относно идеята за взимане на международен заем, но детайли като размера и срока не са били конкретизирани.

През 2015 г. бюджетният дефицит на кралството достигна близо 100 млрд. долара. В момента правителството го намалява чрез намаляване на огромните си вложения в чуждестранни активи и чрез емитирането на облигации на вътрешния пазар.

Базираната в Лондон бутикова консултантска фирма Verus Partners, основана от бившите банкери на Citigroup Марк Алпин и Андрю Елиът, съветва правителството на Саудитска Арабия за заема, твърдят още източниците.

Компанията е изпратила предложения до малка група банки от името на Министерството на финансите на Саудитска Арабия. Според анонимните лица банките, които ще участват в кредита, биха имали по-добра възможност да бъдат избрани и за уреждането на облигационна емисия на международните финансови пазари, която Саудитска Арабия може да пусне през тази година.

Според анализатори поемането на нов дълг от шестте богати държави износителки в Персийския залив може да възлезе на 20 млрд. долара или повече само през 2016 г. Това би била значителна промяна в сравнение с предходни години, когато регионът кредитираше останалия свят.

Според банкери пък евентуален заем от страна на Саудитска Арабия би привлякъл значителен интерес, имайки предвид богатството на страната. Нейните нетни чуждестранни активи все още възлизат на близо 600 млрд. долара, а делът на държавния дълг е сред най-ниските в света.

Банкери твърдят, че цената на кредита може би ще се формира на базата на международните заеми, които изтеглиха правителствата на Катар и Оман през последните месеци, за 5,5 млрд. долара и 1 млрд. долара, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
До там, че да не доят камилите на ръка? М
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
и в допълнение нали искаха да дават пари за Джамии в Европа ?!? Искаха да строят 200 джамии в Германия за бежанците ?!? Аре да видиме са д.еебаа ваща камисла мама да.*** ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
също и съмнейшън, че царя няма 6 милиярда, да бръкне в хазната си и да им ги извади не да ми ходят на посещения в Сашш с 50 коли за 5 човека, да резервират по 10 хотела и да си поръчват един рейс с курвондили и без тва е в разрез с камилската им религия ..... :)) да *** аз една стинка не бих им дал на тея ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Как е като камиларската борса пада ? ..... :)) Тоз ч.алмата какво се е одзверил там в числата, вместо да отправят молитви към Аллаха да се дигне борсата, да пишат едно писмо до Халифа с молба да спрат да плащат и обучават брадати клонинги и да водят войни тогава може и да им върже ако ли продължават с религиозните си т.ъпотии то обратно с камилите в пещерите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още