IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт цели добив на петрол на най-високите си нива от 43 години

Целта на Кувейт е производство за 3,165 млн. барела на ден по-късно тази година или през 2017 г.

18:49 | 11.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кувейтската петролна компания Kuwait Oil скоро ще започне да предлага договори за крайбрежни платформи и услуги за подкрепа при сондажа на първите ѝ подводни кладенци. Страната от Персийския залив се опитва да засили производството си на петрол до най-високото си нива от над четири десетилетия, коментира Bloomberg.

Целта на Кувейт е производство за 3,165 млн. барела на ден по-късно тази година или през 2017 г., което е над сегашните 3 млн. барела на ден, заяви в понеделник главният изпълнителен директор Джамал Джафар на конференция в Кувейт. Той направи коментара си ден, след като друга страна членка на ОПЕК – Ирак, отчете рекордно ниво на добив и само една седмица преди някои от най-големите страни производители на петрол да обсъдят замразяване на добива, за да намалят пренасищането и да повишат цените.

„Опитваме се да използваме ниските цени на производството в Кувейт“, каза Джафар, чиято компания е дъщерно дружество на националната енергийна група Kuwait Petroleum Corp. и се занимава с проучвания.

Кувейт и Ирак са сред страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които планират да се срещнат с други големи производители на 17 април в Доха, за да обсъдят замразяването. Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар договориха през февруари предложение за замразяване на добива на нивата от януари, макар че Иран отказва да участва, докато не възстанови производството си на положението от преди санкциите. Цените на суровия петрол са се сринали с над 60% през последните две години.

Петролните пазари ще бъдат презаситени през първата половина на тази година, но ще започнат да се ребалансират през третото тримесечие, каза Джафар.

Kuwait Oil проучва шест крайбрежни района за сондаж на първите си подводни кладенци и планира скоро да предложи договори за работата, допълни той, без да уточнява датите. Кувейт – четвъртият най-голям производител в ОПЕК, не е имал среден годишен добив от над 3 млрд. барела на ден от 1973 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Тази година Кувейт ще стартира и проект с Royal Dutch Shell за улавяне на въглероден диоксид от петролни полета и реинжектирането му обратно под земята с цел добиване на повече петрол, каза Джафар. Kuwait Oil се бори с по-трудни петролни формации, за да увеличи производствения си капацитет.

Добивът на суров петрол в Ирак – втория най-голям производител на петрол в ОПЕК, е достигнал 4,55 млн. барела на ден миналия месец от 4,46 млн. барела през февруари, заяви държавната петролна компания Oil Marketing Co. в неделя.

Производството в Северен Ирак, където се намират повечето от най-големите полета на страната, ще останат без промяна тази година заради съкращаване на инвестиции, заяви Али Хаддад ал-Фарес, ръководител на енергийната комисия на региона Басра, в интервю от Кувейт в понеделник. Ирак си е поставил за цел добив от 6 млн. барела на ден до 2020 г., като по-голямата част от ръста ще дойде от Басра, допълни той.

Още за цената на петрола четете тук

Още по темата - във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Добивът на петрол продължава да се увеличава Поради техническия прогрес потреблението продължава да намалява Познаите от три пъти накъде ще се движат цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още