IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият дълг става все по-голяма заплаха за икономиките по света

Ситуацията прилича на "Алиса в страната на чудесата", според експерт

17:27 | 21.06.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Комбинацията от ниски лихвени проценти и „експлозия на дълга“ се е превърнала в най-големия риск за икономиките по света, според ръководителя на канадския институт Global Risk Institute.

Тези ниски лихвени проценти може би имат потенциала да бъдат следващият сериозен проблем, пред който да се изправят страните, а причината е дългът, който избухва навсякъде“, казва Ричард Несбит, главен изпълнителен директор на групата, която изследва рисковете пред финансовата индустрия, в интервю за Bloomberg.

Има дълг, натрупан върху дълг, натрупан върху дълг“,  казва експертът.

Глобалният дълг е нараснал с около 37% от финансовата криза през 2008 г., казва Несби. Централните банки по света понижават лихвените проценти, за да насърчат растежа, като в Япония и част от Европа лихвените нива вече са под нулата.

Това е свят на "Алиса в страната на чудесата" и ако попаднеш сред отрицателните лихвени проценти, никой не знае какво ще случи, когато погледнеш в огледалния свят“, казва Несбит.

Фактът, че европейските и японските централни банкери преследват отрицателни лихвени проценти „трябва да е сигнал за хората, че нещата са много погрешни“, казва Несбит. “Европейците, според мен, нямат начин да излязат, така че нещата са една доста счупени“, допълва той.

Повишаването на лихвените проценти създава и други проблеми, включително ефект на доминото от хора, които не могат да плащат нарасналите плащания по дълга. Единственият начин да се излезе от ситуацията, което е и най-вероятният изход, е САЩ да поемат лидерството, казва Несбит.

„Виждаме, че Федералният резерв на САЩ започва да повишава лихвените проценти и други икономики, например Канада и Австралия, които могат да направят същото, ще го последват“, допълва той.

Мисля, че сценарият на „точно, колкото трябва“ е такъв, при който централните банки могат да започнат да повишават лихвените проценти на бавна систематична база в продължение на много години, като така икономиката ще може да поеме това“, завършва Несбит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Безкраен растеж има! Те точно това искат да направят. Безкрайния растеж се състои в това, че парите които са ти заплатили за услуги и стоки днес ежедневно се обезценяват. Ако днес една стока струва 1 лев - след година само същата стока струва вече 2 лева. Тъй като измерителя за растеж е лева - има 100% растеж! Парите които ти си изкарал преди година са се обезценили. Ако ти си сложил тези пари в банката или под дюшека те вече не ти стигат за същата стока. Много хора се заблуждават, че благородните метали запазват стойността си. Откакто измислиха фиатните виртуални валути. нещата стават много лесно. Дълговете растът. Правителствата вземат пари от банките. Банките създават пари от нищото и ние всички ставаме длъжници, независимо дали желаем или не. Ако пък си много способен и изпревариш с печалбата си обезценката на парите - трябва да платиш данъци и така до безкрай! Е те това е растежа Тъй, че носи си новите дрехи харчи си спестяванията. А бе с 2 думи - карай по цигаански.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона(стигайки 200трлн.) изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/За 80 трилиона сенчесто банкиране и около 1000 трилиона финанс.деревати е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Точно така Казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още десетки милиарди хора/консуматори на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
А всичко е толкова предвидимо и лесно. Намаляш цената на една стока (парите) и расте потреблението й (в т.ч. и дълга).И всичко това заради манията за ръст и растеж (алчност) - няма ли да се научи човечеството най-накрая?...Няма как да имаш постоянен и неограничен ръст на ограничена земя, не го ли разбраха най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Всичко окей, само дето грешно ги сравняваш на кв. м. ;-)---Още по-лошо за архитекта, че 1000 м2 взима толкова, колкото фаянсаджията за 10 м? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Циг^аните го бият, а каубоите са го стреляли в главата... е, преди чи^футите да поемат нещата и там в свои ръце...---Там е проблема, че в тоя кон неразумно са вложили пари, а пък не могат да си ги избият и се чудят на кого да го продадат, щото и да месо да го направят - пак са на загуба! :))) Това е големият проблем на Системата- иска все повече и повече, а до къде може да се увеличава налягането в бутилката ?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Всичко окей, само дето грешно ги сравняваш на кв. м. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
За това бях писал преди няколко дни. Най-силно засегнати от "Машината" (компютъра) ще бъдат тези професии, в които човешкият фактор е най-нисък, т.е. най-автоматизираните. Не случайно в най-автоматизираните професии, цената на труда пада и обратно - там, където има малко автоматизация или тя е невъзможна към момента, заплащането на труда "държи цена". Например не е тайна, че един арматурист, кофражист, фаянсаджия, взимат повече пари за единица обем, отколкото инженера, архитекта. Просто инженера, архитекта, в момента извършва работата си на 70-80% с компютър, т.е. машината върши работата и съответно - заплащането не е високо. Докато машина за редене на арматура и полагане на фаянс - няма и съответно "арматуриста" и фаянсаджията са назобиколим фактор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
Абе не знам ти през живота си копал ли си 2 дкр. лозе на ръка, ама ако не си, пробвай и после ще мастурбирaш, когато видиш фреза. Света се развива и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
С ББД и който държи контрол-а (оръжията) той определя порциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още