IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият дълг става все по-голяма заплаха за икономиките по света

Ситуацията прилича на "Алиса в страната на чудесата", според експерт

17:27 | 21.06.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Комбинацията от ниски лихвени проценти и „експлозия на дълга“ се е превърнала в най-големия риск за икономиките по света, според ръководителя на канадския институт Global Risk Institute.

Тези ниски лихвени проценти може би имат потенциала да бъдат следващият сериозен проблем, пред който да се изправят страните, а причината е дългът, който избухва навсякъде“, казва Ричард Несбит, главен изпълнителен директор на групата, която изследва рисковете пред финансовата индустрия, в интервю за Bloomberg.

Има дълг, натрупан върху дълг, натрупан върху дълг“,  казва експертът.

Глобалният дълг е нараснал с около 37% от финансовата криза през 2008 г., казва Несби. Централните банки по света понижават лихвените проценти, за да насърчат растежа, като в Япония и част от Европа лихвените нива вече са под нулата.

Това е свят на "Алиса в страната на чудесата" и ако попаднеш сред отрицателните лихвени проценти, никой не знае какво ще случи, когато погледнеш в огледалния свят“, казва Несбит.

Фактът, че европейските и японските централни банкери преследват отрицателни лихвени проценти „трябва да е сигнал за хората, че нещата са много погрешни“, казва Несбит. “Европейците, според мен, нямат начин да излязат, така че нещата са една доста счупени“, допълва той.

Повишаването на лихвените проценти създава и други проблеми, включително ефект на доминото от хора, които не могат да плащат нарасналите плащания по дълга. Единственият начин да се излезе от ситуацията, което е и най-вероятният изход, е САЩ да поемат лидерството, казва Несбит.

„Виждаме, че Федералният резерв на САЩ започва да повишава лихвените проценти и други икономики, например Канада и Австралия, които могат да направят същото, ще го последват“, допълва той.

Мисля, че сценарият на „точно, колкото трябва“ е такъв, при който централните банки могат да започнат да повишават лихвените проценти на бавна систематична база в продължение на много години, като така икономиката ще може да поеме това“, завършва Несбит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Хахах да, много интересно как отвсякъде очакват САЩ-а да вдигат лихвата.. Сигурно щото като дойде време за събиране на дълговете са с най-голямата "пушка?" :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
kokikokov
преди 7 години
Нито сащ, нито останалите някога ще си платят дълговете. Съвсем скоро светът ще бъде тотално обърнат с краката нагоре заради автоматизацията и изкуствения интелект. Повечето хора си нямат и представа какво се случва. Мислят си, че ще бъдат засегнати само глупавите и мързеливите, но нещата изобщо не стоят така (справка - статията за кол центровете във Филипините от днес). Капитализмът на практика е напът да се самоизяде. Заради собствената си алчност евреите, стоящи зад САЩ, изляха милиарди в автоматизацията на различни процеси (то затова и заплатите в ИТ са толкова високи), но сега почнаха да се усещат, че сами се режат клона. Не случайно миналата година на срещата в Давос основният акцент падна върху последствията от автоматизацията. Какво ще стане според вас ако в следващите няколко години шофьорите бъдат заменени от ИИ, работниците в производството от "роботизирани ръце", а т.нар. back officе от специализиран софтуер и т.н.? Как тези хора ще си плащат борчовете? Ами консумацията???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Лошото на дълговете е че трябва да се плащат---И пак да повторя: "Докато накрая остане само един ... оцелял!". Въпроса е - потомък на "търкащият ябълката" ли ще е или потомък на "червеният щит" ?! :)))п.п. И да попитам: "Нещо", реализирано от "нищото", дали може да бъде нещо по различно ... от "Нищо"! "Дълг" реализиран от "въздух", дали може да е нещо по различно от ... "Въздух"? :)) пп.пп Обречена е тая схема на тотален крах и самоунищожение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Те САЩ отдавна са поели лидерството... затова сме и на това дередже де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Internet
преди 7 години
Лошото на дълговете е че трябва да се плащат. Рано или късно, защото както казваше Жоро Тексима - борч не гние.Затова и не вдигат лихвите и трупат нови и нови планини от дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Викаш 1 и 0 са безкрайни и "дълга" може да следва същият вектор и така... докато "накрая остане само един" ! Нали ?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Вдигането на лихвите няма да помогне в кешова икономика.Затова е толкова силен натиска за ограничаване/забраняване на кешовите плащания.Те нямат друг избор освен да ограничат кеш-а (да го контролират). В противен случай ще рухне банковата и финансовата им система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още