IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton отчете рекордна загуба

Най-голямата миннодобивна компания в света обаче все пак очаква паричните потоци да нараснат повече от два пъти през новата фискална година

13:26 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton отчете рекордна загуба от 4,6 млрд. долара във вторник, засегната от лоши проекти в шистовата индустрия, язовирно бедствие в Бразилия и срива на цените на суровините. Компанията обаче заяви, че очаква паричните потоци да нараснат повече от два пъти тази година, съобщава Ройтерс.

BHP Billiton заяви, че очаква съкращаването на разходите и намаляването на нетния дълг да генерира над 7 млрд. долара свободни парични потоци в годината до края на юни 2017 г. при сегашните цени на желязната руда, медта, въглищата, петрола и газа.

Макар че се очаква цените на суровините да останат ниски и волатилни в краткосрочен до средносрочен план, убедени сме в дългосрочните перспективи пред суровините, особено по отношение на петрола и медта“, заяви главният изпълнителен директор Андрю Макензи.

Без отписвания и такси за 7,7 млрд. долара основната печалба все пак се е сринала с 81% до 1,2 млрд. долара за годината до края на юни 2016 г. от 6,4 млрд. долара преди година, ударена от слабите цени на основните суровини.

Основната печалба е най-слабата от сливането на BHP и Billiton през 2001 г., но все пак е по-добра от очакванията на анализаторите за около 1,1 млрд. долара.

В отговор на трудните пазари BHP, подобно на Rio Tinto, през февруари се отказа от дългосрочната си политика никога да не намалява дивидентите си и вместо това заяви, че оттогава ще изплаща поне 50% от основната печалба.

Компанията обяви годишен дивидент от 30 цента на акция, което според нея е минимумът при сегашната нова политика. Очакванията на анализаторите бяха малко по-високи – около 32 цента на акция.

Нетният дълг е нараснал леко от декември до 26,1 млрд. долара, което е повече от прогнозите на анализаторите за 25 млрд. долара. BHP обаче обяви, че очакванията ѝ са нетният дълг да се понижи през финансовата 2017 г.

Продължаваме да преследваме скрити възможности, полезни за капитала, които ще подкрепят растежа на обема до 4% през следващата година, без да се включват континенталните ни активи в САЩ, където продължаваме да забавяме дейността, за да постигнем максимална стойност“, каза Макензи във връзка с шистовия си петролен и газов бизнес в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още