IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 12 души са убити при атака срещу конвой с хуманитарна помощ за Сирия

ООН спря всички конвои с помощи за страната

20:54 | 20.09.16 г. 5
<p>
	Конвой на Червения полумесец изчаква в едно от предградията на Дамаск преди да започне да евакуира хора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конвой на Червения полумесец изчаква в едно от предградията на Дамаск преди да започне да евакуира хора. Снимка: Ройтерс

Над 12 души са убити при въздушен удар срещу конвой с хуманитарна помощ западно от сирийския град Алепо, съобщава Сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от Ройтерс.

Загинали са доброволци на Червения полумесец и шофьори на камионите. Поразени са били 18 от общо 31 камиона, пренасящи помощ за град Урм ал Кубра, в който живеят около 80 хил. души, предава БНР.

Камионите са станали мишена на въздушен удар в провинция Алепо часове след края на примирието между правителството и бунтовниците.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън изразява дълбока загриженост по повод инцидента. Той допълни, че ако се потвърди, че ударът срещу конвоя е бил умишлен, това ще се смята за военно престъпление.

САЩ изразяват възмущението си от нападението срещу хуманитарния конвой и предупреждават, че ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия за решаване на конфликта в Сирия.

По неофициална информация още най-малко 20 цивилни са загинали при въздушни удари в различни райони на град Алепо и околностите му, които са контролирани от опозицията.

Същевременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиито войски навлязоха в Северна Сирия през миналия месец, за да изтласкат джихадистите и кюрдите от пограничния район, заяви, че траен мир в Сирия е невъзможен без свалянето на президента Башар ал-Асад от власт.

Пред Ройтерс Ердоган каза още, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде зачитана.

Междувременно ООН спря всички конвои за Сирия заради смъртоносната атака. Сурия и сирийското правителство отричат да са отговорни за нападението, допълва Ройтерс. Според Москва конвоят е станал жертва на пожар, а не на въздушен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...А не бих се учудил още и атаките да са на турски/ирански хвъркала..."Няма как да са на ирански, щото Иран 4 години крепеше Асад и сега да се о&ере, няма логика. Това са урвенските номера на Дядя Сэм, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
- Инвесторе, "политкоректният" ви "автоматичен редактор" се оля, да го ***. Пуска "звездни пегели"и на обикновени, културни прилагателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
...И да се сблъскат със същия проблем, както "железният купол" на Израел: Високата единична цена на ракетите за комплекса. Точни, страхотни, ама не са по 5 лева парчето, пусто.Инак да: Сега гледам, рашките показаха видео от тяхно си дронче - *** са в дъното на всичко.......А не бих се учудил още и атаките да са на турски/ирански хвъркала. Твърде "удобно" и плоско е да са "глупавите" рашки. Не е здравословно да си сблъсква човек с тях и това добре го знаят моряците от "Доналд Кук"...или "Чичо Скрудж" ли беше ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
"Хуманитарната" помощ е била баш за "умерената" опозиция - оръжие и джепане. Ама сега се вдига патардия, за да се забрави въздушната атака срещу правителствените войски, когато уж "погрешка" бяха убити 65 и ранени над 100 души. Нападението синхронно е последвано с атака на джихадистите, което ясно показва кой за какво се бори. Фащовете си пазят своите джихадисти. Скоро войната може да стигне в доста по-гореща точка. Ако жужо се разбеснее, може да наложи забрана на полети на всякакви чужди самолети, непоканени от Асад и просто да ги сваля. Особено ако докарат още С-400.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още