IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Инвестициите в образование на момичетата може да донесат милиарди долари

Общо 16 млн. момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище, сочи доклад на ООН

10:38 | 21.10.16 г. 2
<p>
	Ученички в Сирия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ученички в Сирия. Снимка: Ройтерс

Ако държавите сложат край на принудителните бракове, на детския труд, на обрязването на жените и други практики, които вредят на здравето и правата на момичетата, икономиката им може да спечели милиарди долари, заяви днес Фондът на ООН за населението (ФООНН), цитиран от Ройтерс и БТА.

Общо 16 млн. момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище, много от тях - понеже са били омъжени или принудени да работят, за да подпомагат финансово семействата си, се посочва в доклад на фонда.

Развиващите се страни може да печелят по 21 млрд. долара годишно, ако всички 10-годишни момичета завършват средно образование. "Образованието е най-добрата инвестиция за света. Когато потенциалът на едно момиче не се развие, от това губим всички", заяви в телефонно интервю за Ройтерс изпълнителният директор на Фонда Бабатунде Осотимехин.

Докладът се публикува година след като световните лидери приеха амбициозен план от няколко глобални цели за премахване до 2030 г. на бедността и неравенството.

Една от набелязаните "Цели за устойчиво развитие" е осигуряване на равнопоставеност и възможности за развитие на жените и момичетата.

Подкрепата и помощта ни за момичетата днес ще определи как ще изглежда светът ни. Програмата "Цели за устойчиво развитие" дава на световните лидери реална възможност да направят нещата както трябва, каза Осотимехин.

Той подчерта, че причина за неравенството между половете е недостатъчната информираност за правата на момичетата и нетърсенето на отговорност от политическите лидери.

Според Фонда за населението вероятността да завършат средно или университетско образование при момичетата е по-малка, отколкото при момчетата, а вероятността момичетата да са в по-лошо здраве и по-трудно да си намерят платена работа - по-голяма.

Според доклада 47 700 момичета на ден се омъжват, преди да са навършили 18 години, а на три четвърти от работещите момичета не се плаща.

Докладът препоръчва на бедните семейства да се предоставя парична помощ, за да бъдат стимулирани да пращат дъщерите си на училище възможно най-дълго, а на момичетата, навлизащи в пубертета, да се помогне да придобият основни умения за справяне в живота и сексуално образование.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ОЩЕ ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ЗА ТОЧЕНЕ НА ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА.В КОИ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ БАНКИ ЩЕ ПОТЪНАТ ТЕЗИМИЛИАРДИ?ЕДНА ОТ ТЯХ Е ФАЛИРАЛАТА ДЕ ФАКТО ДОЙЧЕ ..ЩЕ Я СПАСЯВАМЕ С ПАРИТЕ ОТДЕЛЕНИ ЗА ДЕЦА , ЗА БЕЖАНЦИ , ЗА БЕДСТВАЩИ!РЕЗУЛТАТА В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ Е КАТО ТОЗИ В ХАИТИ!ФИЛМА НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА "Хаити - все още в очакване ..." РАЗКРИВА КОРУПЦИЯТА И ПРЕСТЪПНАТА ДЕЙНОСТ НА ТЕЗИ КОИТО ОПЕРИРАХА СЪС СРЕДСТВАТА ОТДЕЛЕНИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ХАИТЯНИТЕ. ВЪВ ФИЛМА САМИТЕ ХАИТЯНИ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ НАС ДОНОРИТЕ НА ТЕЗИ КАМПАНИИ С ВЪПРОСА: "Къда са вашите пари?"Кой да ти каже?!Комисар Кристалина Георгиева може би!Нали тя отговаряше за помощите които ЕС отделяше за бедствие и аварии!Къде са милиардите евра и долари които европейският данъкоплатец плати за помощите не само в Хаити , в Сомалия и къде ли още не бе г-жо Георгиева?!В кои банки потъваха и продължават да потъват те зи милиарди?!ПЛАЩАМЕ ГИ НИЕ И СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗНАЕМ ГОСПОДА ЕВРОПЕЙСКИ БАНДИТИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Според доклада 47 700 момичета на ден се омъжват, преди да са навършили 18 години..." И на 30 години имат вече по десет чаавета .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още