IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъци в Ротердам заради скандала между Холандия и Турция*

Анкара се закани да даде силен отговор на действията на холандските власти

10:56 | 12.03.17 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сблъсъци в холандския град Ротердам след дипломатически скандал между Холандия и Турция. Полицията разпръсна протестиращи в подкрепа на турския президент Ердоган, предава БНТ.

Демонстрацията е срещу решението на властите в Холандия да забранят на двама турски министри да агитират в страната за предстоящия в Турция референдум за президентска република.

Демонстрацията започна часове, след като холандските власти не разрешиха на самолета на турския външен министър да кацне в Холандия. Холандската полиция експулсира от страната и турския социален министър.

Стотици хора, разгневени от решението на холандските власти да не допуснат турския външен министър да влезе в страната, се стекоха пред турското консулство в Ротердам. Протестиращите замеряха полицаите с бутилки.

Турският социален министър Фатма Кая се опита да се срещне с демонстрантите. Тя пристигна в Ротердам с кола от Германия, но не беше допусната от холандските власти до протестиращите и до турското консулство. Холандската полиция ескортира министърът до германската граница.

По-късно тя написа в Туитър: че "демокрацията, основните права, правата на човека и свободата на словото - всичко това е било забравено снощи в Ротердам".

За да осигури сигурност в центъра на града, снощи кметът на Ротердам обяви извънредно положение. Полицията разпръсна протестиращите.

Заради скандала с Холандия турският външен министър е разговарял с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Чавушоглу е заявил, че Турция не иска да ескалира напрежението, но е предупредил, че Анкара ще вземе всички необходими мерки срещу Холандия. Турският премиер също обеща силен отговор на действията на холандските власти.

В Анкара протестиращи замеряха сградата на холандското посолство с яйца. Демонстрация имаше и в Истанбул.

Дипломатическият скандал между Холандия и Турция става дни преди холандските парламентарни избори. Всички политически сили в Холандия подкрепиха решенията и действията на холандското правителство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес трябваше да присъства на митинг в подкрепа на турския референдум в Швейцария. Швейцарските медии съобщават, че той е отменил посещението си.

Полицията в Ротердам е арестувала тази сутрин 12 участници в демонстрация пред турското консулство, след като протестът прераснал в безредици, допълва Асошиейтед прес. Полицията съобщи, че арестите са били извършени за насилие и нарушение на обществения ред и че протестиращите турци започнали да замерват полицаите с бутилки и камъни. Полицията отговорила с палки и водни струи. При избухналите безредици са ранени 7 души, включително един полицай.

* Допълнена към 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
"...сега е редно всички участвали в митинга да бъдат екстрадирани зада гласуват в анадола и да си останат там ..."Май ти си на ракия вече...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ердоган се оказа много по-опасен отколкото го мислехме всички.Тоя вече не се съобразява с никой и нищо, и като обикновен луд религиозен фанатик продължава и продължава с рогата напред без да си прави сметка, какво се е случило с всички държавници (и с народите им) с подобно поведение и отношение.Подобни типове винаги са предизвиквали големи войни и конфликти с много жертви и от двете страни.Поне обаче успя да се подиграе със самочувствието и доминацията на световната хо.мос.ексу.ална клика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
khao
преди 7 години
пак ти се привиждат някакви неща, от рано ли почнахме с ракията днес ? :):):)иначе по темата, сега е редно всички участвали в митинга да бъдат екстрадирани зада гласуват в анадола и да си останат там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Това е само началото...щото и "бежанците" като почнат да "протестират" е тогаз си *** мамата Европа ! Е , няма как само да *** , ако не си премерил изотзаде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
nobel
преди 7 години
Въобще не искам да коментирам дали реакцията им е правилна или не. Въпросът е за двойните стандарти в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Мноо просто - Холандия не е Анадола, затова. Правилна реакция на лалетата, Ердоган ще се наложи да преглътне че ЕС не приема диктатурата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
nobel
преди 7 години
Върховна проява на Евроатлантическите ценности, на толерантност и търпимост от страна на холандските власти към "различните". Защо така бе господа създавате напрежение на етническа и верска основа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още